Учените предупреждават Европа за най-лошата суша от стотици годиниСелското стопанство

...
Учените предупреждават Европа за най-лошата суша от стотици годиниСелското стопанство
Коментари Харесай

Лятото ще донесе на Европа рядко природно бедствие

Учените предизвестяват Европа за най-лошата суша от стотици години

Селското стопанство в Европейски Съюз е на прага на сериозна рецесия – а повода за това е необичаен естествен феномен. Предстоящото лято, споделят климатолозите, ще донесе суша, каквато не е имало през последните петстотин години. Южните страни на Европа още в този момент вкарват незабавни ограничения за икономисване на водни запаси и следва нещо доста по-лошо.

Едва жителите на Европейския съюз се зарадваха, че зимата свърши, която се оказа относително топла и затова им разреши съществено да спестят от отопление, когато бедата се зададе на хоризонта. Европа е изправена пред тежка суша. Малкото количество превалявания, паднало през последните три месеца, към този момент докара до там, че испанските, френските, италианските вестници са цялостни със фотоси на земята, осеяна с дълбоки пукнатини и съвсем апокалиптични прогнози за времето.

Ще внася ли Каталуния вода по море?

Най-драматичната обстановка през днешния ден може би е в испанския район Каталуния. След повече от две години съвсем без дъжд, управляващите трябваше фрапантно да лимитират потреблението на вода, което засегна към шест милиона души (общото население на Каталуния е 7,5 милиона), живеещи в 224 общини, в това число най-големите градове Барселона и Жирона. Създадените от природата резервоари са цялостни единствено на 27%. Изкуствените водоеми са съвсем празни.

„ Не сме имали такава пагубна обстановка с водоснабдяването от 1905 година Ние оценяваме степента на заплаха, която заплашва популацията, на четири точки по петобална канара “, сподели районното държавно управление.

По-специално басейните на реките Тер и Лобрегат (те доставят вода на няколко региона на Барселона и Жирона, където е съсредоточена по-голямата част от популацията на Каталуния) и водоносният небосвод Флувиа Муга са потърпевши от суша. Властите бяха принудени да разгласят понижение с 40% на размера на водата, предопределена за потребление в селското стопанство, и с 15% за индустрията. Поливането на тревата и цветята в парковете и градините ще бъде неразрешено, а потреблението на вода за поддържане на дърветата ще бъде позволено единствено в случай че това става с лейка, а не с маркучи. Освен това ще бъде неразрешено миенето на улиците с питейна вода.

Обявено е и понижаване на нормите за ползване на вода в бита: вместо 250 литра на човек към този момент са възможни 230.

През последните три години лятото в автономията е било " извънредно горещо и прекомерно изсъхнало ", споделят локалните метеоролози. Надеждите, че обстановката може да се усъвършенства, несъмнено, не умират, само че вероятността те да се осъществен е покрай нула. „ За да преодолеем сушата и вероятните последствия от нея, е належащо нашата земя да получава минимум 50 литра дъжд на квадратен метър всеки ден в продължение на четири поредни месеца “, сподели ръководителят на каталунското държавно управление Пере Арагонес.

Испанската радиостанция КОПЕ в своите прогнози не изключва, че може да се стигне до петата степен на заплаха - и тогава управляващите ще би трябвало да прибягнат до строго нормиране на водоснабдяването на земеделските земи и промишлените предприятия. До прекъсването му, както беше през 2008 година, когато водата трябваше да се доставя до Каталуния по море.

Франция - страна на празни басейни и неполивани градини

Безпрецедентна е обстановката и във Франция: в някои департаменти в южната част на страната беше неразрешено поливането на градини, паркове, футболни стадиони, тенис кортове и даже пълнене на плувни басейни. Вече се стигна до там, че администрациите на някои градове стопираха да издават разрешителни за градеж на нови басейни.

„ През февруари-март 2023 година единствено в столичния район на страната не е валяло 32 следващи дни. Това е най-дългият регистриран интервал без превалявания от 1959 година И в случай че си спомните, че лятото на 2022 година беше извънредно горещо, излиза наяве, че сушата във Франция към този момент е почнала, без да дочака юни. А вероятностите за попълване на водните ресурси, тъй че нашите фермери да нямат проблеми, са доста илюзорни “, написа “Льо Гран Континент ”.

Европа и средиземноморският район ще се сблъскат със суша, по-силна и по-разрушителна това лято от същото събитие преди година “, предизвестяват специалисти от спонсорираната от Организация на обединените нации Междуправителствена група по изменение на климата. Техният отчет беше показан по време на скорошна конференция за водните запаси в Ню Йорк.

С рекорден народен недостиг на превалявания, президентът Еманюел Макрон прикани французите да одобряват „ проект за умереност към водата “ (в смисъл на трезвеност, т.е. уравновесено отношение към изразходването на скъпа влага). В навечерието на зимата президентът към този момент употребява сходна терминология, призовавайки французите да пестят газ, призовавайки за „ енергийна трезвеност “, тъй като „ интервалът на обилие от газ завърши “. Според метеоролозите минимум 80% от подземните води в страната са под естествените равнища.

Италия: до острова не по вода, а по суша

В Италия няколко езера и резервоари са на път да пресъхнат. Нивата в езерата По, Гарда, Маджоре, Изео са по-ниски, в сравнение с по време на сушата през лятото на 2022 година Изображение на пътеката до остров Сан Биаджо на езерото Гарда се популяризира като вирус, което демонстрира, че към този момент е допустимо да стигнете до острова в средата на езерото по суша. Метеоролозите с паника гледат върховете на италианските Алпи: върху тях има доста по-малко сняг, в сравнение с в минали години. Не би трябвало да се чака планинските реки още веднъж да се изпълнят с вода заради спускащи се лавини.

Дори такава уредена страна като Австрия бие паника. Миналото лято известното езеро Зикзее съвсем пресъхна. Надеждите, че зимата ще възвърне водоснабдяването, не се сбъднаха: имаше толкоз малко сняг, че даже доста ски курорти съумяха да построят писти за слалом.

„ В алпийския район снеговалежът беше на половина по-малък от нормалния. Беше тежка зима освен за центровете за зимни спортове. Това значи неподходящи начални условия за пролетта и топлия сезон. Снегът не е нищо друго с изключение на насъбрани превалявания “, изясни откривателят на климатичната система Клаус Хаслингер от австрийската метеорологична и климатична работа “Геосфера ”.

Какво се случва?

„ Възможна причина за установяването на дълготрайна линия от засушаване в Европа се изяснява с обстоятелството, че сред Северна Африка и Западна Европа разликата в атмосферното налягане се е нараснала през последните 10 години. Поради това горещите талази от Сахара започнаха да отиват по-често в директна северна посока, движейки се през Португалия и към Англия. Колкото по-на изток, толкоз по-слабо е тяхното въздействие върху климата “, пишат европейски откриватели в списание “Нейчър ”.

Сухите ветрове не доближават Русия, тъй че нищо не заплашва посевите на нашата страна. Но страните от Европейския съюз изпаднаха в интервал на повтарящи се засушавания.

И въпреки всичко, считат създателите, към момента няма смисъл да се приказва за световна злополука и „ локалните феномени се вписват добре в статистиката за редуващи се суши и дъждовни години “. „ Открихме, че последните засушавания (говорим за 2003, 2015 и 2018 г.) са в рамките на естествената колебливост и няма причина да ги категоризираме като невиждани в подтекста на последното хилядолетие “, следва от материалите на “Нейчър ”. „ Въпреки че в случай че вземете по-кратък интервал от време, да вземем за пример век, можете да говорите за върхове ”, допълват създателите.

Безпрецедентна по този начин провокира паника в целия континент за закани за продоволствената сигурност, иден дефицит на вода и даже евентуален спад в производството на сила. От 2018 година в Европа стартира тежка суша, което докара до внезапен спад на равнищата на подпочвените води, съгласно Техническия университет в Грац в Австрия.

Според “Инфобей ”, „ Анализ на поредицата от сухи и дъждовни интервали допуска, че това лято може да бъде по-лошо от предходната година, когато континентът претърпя засушавания, каквито не са били виждани от 500 години. “

Проучване на Европейската обсерватория за засушаване демонстрира, че огромна част от Франция и Англия изпитват недостиг на почвена влага. Голяма част от метеорологичната карта на Ирландия е оцветена в алено, което демонстрира опасност за растежа на растителността. Сателитните данни от специалистите на европейската сателитна работа “Коперник ” удостоверяват, че „ континентът е прекомерно изсъхнал “.

Изследователят Андре Торети от Съвместния проучвателен център на Европейската комисия сподели, че „ като се има поради актуалната обстановка и като се имат поради дълготрайните резултати от сушата през 2022 година, в случай че няма задоволително превалявания през идващите седмици, съществува висок риск от загуба на годишна продукция, както и негативно влияние на обстановката върху производството на сила, речния превоз и екосистемите. "

Излишно е да споделяме, че Европа я чака доста комплицирано лято във връзка с обезпечаването на храна. Още през днешния ден зеленчуковите щандове на английските супермаркети са изгубили своята плътност и многообразие от артикули, отбелязва “Инфобей ”. Липсата на вода в обработваемата повърхност вещае съществено понижаване на бъдещата годишна продукция в Европа. Интересно по какъв начин ще приказват тогава нашите „ сътрудници “ по зърнената договорка, които пречат на доставките на съветски храни?

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР