Учените отдавна търсят причините за тежките хронични последици от Ковид-19.

...
Учените отдавна търсят причините за тежките хронични последици от Ковид-19.
Коментари Харесай

Пост-Ковид синдром: вероятната причина са антитела, които развиваме след зараза


Учените от дълго време търсят аргументите за тежките хронични последствия от Ковид-19. Сега американски откриватели идентифицираха молекули, които евентуално играят централна роля при болестта, известно като пост-Ковид синдром.

Много хора, преболедували Ковид-19, от болестта. Често обаче лекарите не го разпознават и не се отнасят съществено към недоволствата на пациентите - да вземем за пример когато те приказват за хронични положения на безсилие.
Редакцията предлага
Атака против ензима ACE2

Преди няколко месеца. Сега откриватели от Медицинския университет на Арканзас (UAMS) съумяха да разпознават група молекули, които най-вероятно играят централна роля освен това заболяване. Учените даже показват вяра, че е допустимо някои от съществуващите лекарства да бъдат употребявани за лекуване на хроничните недоволства. Преди това обаче те желаят да проведат още проучвания, с цел да са сигурни, че хипотезата им е вярна. Изводите си американските учени.

Джон Артър, завеждащ клиниката по нефрология към Медицинския университет и началник на проучването, разказва откритите молекули като антитела, които се появяват седмици след инфекцията с ковид и стартират да нападат един от главните ензими на имунната система - рецептора ACE2. В човешкия организъм той предотвратява стесняването на съдовете. Въпросният ензим реализира това, като разгражда избрани пептиди и в същото време образува други.

В същото време ACE2 е входната врата, през която коронавирусът навлиза в нашите кафези. С помощта на съдържащия се в обвивката на вируса спайк протеин той се " закрепва " върху ензима ACE2.

Еднозначен резултат

Учените от Арканзас са изследвали за подозрителни ACE2-антитела кръвен серум от 67 пациенти, прекарали Ковид-19. Отделно са анализирали и кръвен серум от 13 души, които не са се заразявали с ковид. Изследователите са разкрили въпросните антитела при 81% от пробите на инфектираните пациенти, до момента в който измежду здравите участници не е имало нито един подобен случай. Засега обаче проучването не дава отговор на въпроса какво кара антителата, които нападат ACE2, да стартират внезапно да се образуват.

*****

Вижте и това видео:
Защо българите не желаят да се имунизират?
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР