Учените отдавна предполагат, че около 40 процента от видимата материя

...
Учените отдавна предполагат, че около 40 процента от видимата материя
Коментари Харесай

Учени смятат, че са открили липсващите 40% от видимата материя на Вселената

Учените от дълго време допускат, че към 40 % от забележимата материя на Вселената – материята, която съставлява всичко, което можем да забележим и докоснем, липсват и в никакъв случай не са били откривани.

Сега екип от откриватели от Националния център за научни проучвания на Франция (CNSRS) споделя, че най-накрая е съумял да ги открие – скрити в дифузните влакна на гигантската галактическа мрежа, свързваща галактиката. Изследването, оповестено в петък в изданието Astronomy & Astrophysics, разкрива изчезналото вещество, откакто учените са създали нов обзор на купчина остарели данни, на повече от 20 години.

Скрита мрежа

Предполага се, че газовите влакна, съставляващи галактическата мрежа, свързват мрежи от галактики в големите кухини на тъмната материя във Вселената, съгласно прес известието от CNRS. Понякога тези влакна служат и като източник на пресен материал за околните галактики и черни дупки, което с течение на милиардите години прави мрежата по-износена и тънка.

Френските откриватели допускат, че износването се дължи на обстоятелството, че тези галактически мрежови влакна са толкоз дифузни и сигналите, които излъчват, са толкоз слаби, че са останали незабелязани в продължение на 20 години, макар че всички данни са били на видно място.

Поглед с нови очи

За да открият тези 40%, които до момента са считани за изчезналото парче от пъзела на забележимата материя във Вселената, изследователският екип от CNRS е разгледал и анализирал рентгеновите излъчвания на нишките, съчетани с информация за физическото разположение на 15 000 влакна, която е събрана и в началото изследвана от други научни служащи сред края на предишния век и началото на този.

Чрез този рентгенов разбор на остарялата информация, научният екип съумява да удостовери, че нишките съдържат големи количества горещи газове, които преди този момент са били изцяло незабелязани. Така тяхното умозаключение е, че голяма част от материята на Вселената се крие на много явно място, само че до този миг никой не се е досещал, че е допустимо точно това да е обяснението, за какво тези 40% до момента постоянно са се губили на откривателите и са оставали необяснени от някои от най-известните физични модели за схващане на Вселената и нейната конструкция. Научната работа следва да премине партньорска инспекция, само че все пак все още към този момент се радва на поддръжката на някои научни сътрудници и откриватели от партньорски асоциации на CNRS.

Вижте още:

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР