Учените от École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) създадоха плазмен

...
Учените от École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) създадоха плазмен
Коментари Харесай

Учени разработват колони, които поглъщат звука за пълна тишина

Учените от École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) сътвориха плазмен трансдюсер, който може да понижи шума по-добре от стандартните принадлежности посредством нова идея, която те назовават ​​активен „ плазмакустичен железен пласт “.

Това се споделя в прессъобщение на институцията, оповестено предходната седмица.

„ Искахме да понижим резултата на мембраната колкото е допустимо повече, защото е тежка. Но какво може да бъде толкоз леко като въздух? Самият въздух “, изясни Станислав Сергеев, докторант в Acoustic Group на EPFL и създател на проучването.

„ Първо йонизираме тънкия пласт въздух сред електродите, който назоваваме плазмакустичен железен пласт. Същите въздушни частици, в този момент електрически заредени, могат незабавно да реагират на външни команди на електрическо поле и дейно да взаимодействат със звуковите трептения във въздуха към устройството, с цел да ги анулират “.

„ Както се чака, връзката сред електрическата система за ръководство на плазмата и акустичната среда е доста по-бърза, в сравнение с с мембрана “.

Компактен плазмен абсорбер

Плазмата има спомагателното преимущество, че може да бъде настроена да работи както на ниски честоти, по този начин и на високи, и е по-компактна от множеството стандартни решения.

„ 100% от интензитета на входящия тон се „ всмуква “ от металния пласт и нищо не се отразява назад “, споделя старшият академик на Acoustic Group на EPFL Ерве Лисек.

Това води до стилен плазмен абсорбатор, който може да настрои звукова периодичност от 20 Hz с плазмен пласт с дебелина единствено 17 мм. Повечето стандартни решения за понижаване на шума, като звукоизолиращите стени, би трябвало да бъдат с дебелина минимум 4 м, което мощно лимитира осъществимостта.

„ Най-прекрасният аспект в тази идея е, че за разлика от стандартните звукови абсорбери, разчитащи на насипни материали или резонансни структури, нашата идея е някак ефирна. Ние разкрихме изцяло нов механизъм за усвояване на звука, който може да бъде изработен допустимо най-тънък и лек, отваряйки нови граници във връзка с контрола на шума, където пространството и тежестта имат значение, изключително при ниски честоти ”, споделя Ерве Лисек.

Партньорства

Сега EPFL влезе в партньорство със Sonexos SA, основана в Швейцария компания за аудио технологии, за създаване на дейни звукови абсорбери, които употребяват концепцията за плазмакустичен железен пласт. Техните артикули имат за цел да понижат шума в необятен набор от приложения, в това число автомобилния, потребителския, комерсиалния и промишления бранш.

„ Това стратегическо съдействие употребява експертния опит на EPFL в науката за материалите и акустиката, както и потвърдения опит на Sonexos в даването на високопроизводителни аудио решения “, изясни в изказването Марк Доналдсън, основен изпълнителен шеф и създател на Sonexos.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР