Учените от Австралия и Холандия предложиха технология, с помощта на

...
Учените от Австралия и Холандия предложиха технология, с помощта на
Коментари Харесай

Физиците предложиха квантов процесор от обикновени полупроводници

Учените от Австралия и Холандия предложиха технология, благодарение на която е допустимо построяването на чип с огромен брой кубити, в който е интегрирана промяна на грешките, неизбежно зараждащи при потреблението на квантови калкулации. Научната публикация е оповестена в Nature Communications.
Всички квантови компютри натрупват неточности при изчисленията и обмена на информация сред кубитите и външния свят. Вече са основани способи за промяна на тези неточности, само че те изискват огромен брой кубити.

Австралийските учени и техните сътрудници предложиха модернизиран вид на общоприетата CMOS технология, употребена в множеството модерни чипове. Новата усъвършенствана технология планува сред пласта елементарни транзистори и пласта кубити да бъде подложен промеждутъчен пласт от силициев оксид, през който са прокарани нанопроводници за връзка на кубитите с транзисторите. Обменът на информация става посредством още един пласт над пласта с транзистори.



Кубитите в тази скица са квантови точки, като на всеки кубит са дадени по 6 транзистора. По този метод се образува блок с размер 63х63 квадратни нанометра. Към сегашен ден редица компании разполагат с технологии за произвеждане на толкоз дребни транзистори, които да се вместят в тези размери. А за промяна на грешките учените оферират тези блокове с по 1 кубит и 6 транзистора да бъдат обединявани в общ модул от 480 броя.

Използва се способ за промяна на грешките с шест кубита: два от тях съхраняват информацията, а другите четири имат грижата за обмена на информацията с транзисторите. Използва се непрестанно сравняване на двата кубита “памет”, с цел да се избегнат инцидентно зародилите неточности.



Непрекъснато се водят проучвания в тази тенденция. Към сегашен ден другите видове кубити към този момент са обединени в една обща изчислителна система, в която грешките при изчисленията с поправят посредством спомагателен кубит.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР