Учените обикновено обясняват успеха на пчелите с разделението на работата

...
Учените обикновено обясняват успеха на пчелите с разделението на работата
Коментари Харесай

И пчелите си имат централно отопление

Учените нормално изясняват триумфа на пчелите с разделянето на работата в кошера – всяка извършва друга задача за общото богатство на колонията, която живее като един суперорганизъм. Нов опит с термални камери обаче разкри, че тайната на триумфа се крие надълбоко в кошера. Съществува специфичен тип пчела, която работи като жив нагревател, затопляйки целия кошер и регулирайки комплицираната му обществена конструкция.

Топлоелектрическа централа в кошера!

Наричат ги “топлещите пчели ”. Те употребяват тялото си, с цел да основават неповторимата централна отоплителна система в кошера, сподели проучването на немски експерти. Температурата на термопчелите е по-висока от тази на всички останали в кошера. Те разтварят крилата си по този начин, че мускулите им се напрягат до краен лимит, само че не махат с тях. Това им разрешава да качат личната си температура извънредно доста – от време на време тя може да доближи 44 градуса по Целзий, съвсем с 10 градуса повече от тази на естествена пчела. На доктрина това значи, че могат да “сготвят ” самите себе си, само че те по някакъв метод устояват на високите градуси, открили откривателите.

Тези пчели дават отговор за поддържането на избрана температура в “детската градина ” на кошера, където младите пчели, още какавиди, са зазиждани във восъчни килийки, до момента в който се развият, изяснява проф. Юрген Тауц от групата за проучване на насекомите към Университета на Вюрцбург.

“Тези специфични пчели могат да се промъкват в празни восъчни кафези и да предават топлота на 70 какавиди към себе си. Това си е напряко парно в колонията ”, счита Тауц.
Освен че топлят, термопчелите имат и една още по-важна роля – те

дефинират ориста на всяка от какавидите,

като вземат решение каква ще бъде ролята на бъдещата пчела в кошера. Така да вземем за пример тези какавиди, които са държани да се развиват при температура 35 градуса по Целзий, съзряват като интелигентни пчели търсачки, които след това излизат всеки ден от кошера, с цел да търсят нектар и полени. Тези, които са оставени да се развиват при 34 градуса, пък стават пчели домакини, които в никакъв случай не напущат гнездото и се занимават с трудоемката работа в кошера като хранене на ларвите и разчистване.

В резултат на това термопчелите подсигуряват, че постоянно ще има задоволително труженички за всяка от дейностите в кошера, а това е изискване за триумфа на цялото пчелно общество. Както е известно, всяка пчела в колонията има друга “професия ” – едни са пазачки, други строят кошера, трети носят храна, четвърти се грижат за царицата и така нататък

Екипът съумял да откри ролята на термопчелите, употребявайки нова технология, която регистрира температурата вътре в кошера. Термални камери демонстрират по какъв начин термопчелите затоплят всяка килийка с какавида до точната температура, като се залепят за стените й и предават топлота. В взаимозависимост от външните условия и размера на кошера термопчелите може да бъдат от няколко до неколкостотин.

  “Според досегашните схващания какавидите в гнездото създават топлината, а пчелите се прибират вътре, с цел да се стоплят. Сега обаче виждаме, че има възрастни пчели, които дават отговор за поддържането на температурата ”, изяснява проф. Тауц. Откритието демонстрира също по този начин, че е доста потребно в кошера да има и празни восъчни кафези, които множеството пчелари не обичат. Оказва се обаче, че те са доста значими за поддържането на живота в колонията и че „ централното парно отопление ” работи точно посредством тях.

Пчелите обичат кафе и цигари

Мнозина от нас се нуждаят от кафе и цигара, с цел да стартират деня. Сега се оказва, че пчелите не са по-различни. Те избират нектар с дребни количества никотин или кофеин пред сок без тези подобрители, откриха израелски откриватели от Университета на Хайфа.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР