Учени в САЩ са установили, че позата на тялото по

...
Учени в САЩ са установили, че позата на тялото по
Коментари Харесай

Лекари ни изненадаха! Как трябва да си пием хапчетата?

Учени в Съединени американски щати са открили, че позата на тялото по време на банкет на хапчета въздейства върху усвояването им, написа сп. " Физика на флуидите " (The Physics of Fluids).

Таблетката е най-удобната форма на лекарство от позиция на производството, само че времето за разтварянето и усвояването й от организма е много мъчно да се планува. На този е въпрос е отдадено актуалното изследване на откриватели от университета " Джонс Хопкинс " в Балтимор, Мериленд. Направената от тях симулация употребява композиция от динамичност на флуидите и биомеханика, с цел да илюстрира какво се случва със стомаха и неговото наличие, когато тялото е в разнообразни позиции.

" Разработихме първата в света компютърна система, която може тъкмо да пресметна по какъв начин хапчетата се разтварят в храносмилателната система ", споделя Раджат Митал от изследователския екип.

Моделът пресмята с акуратност по какъв начин медикаментите се " разопаковат " по време на придвижването им през хранопровода, стомаха и червата. Алгоритъмът регистрира и включва всички вероятни променливи, в това число метода, по който те се придвижват в организма.

Екипът е тествал четири пози: изправена и в легнало състояние по тил, на лявата и на дясната страна. Най-добрата позиция се е оказало легналото състояние на дясната страна, при което общоприетоо хапче се разтваря единствено за 10 минути.

В изправено състояние разтварянето на хапчето лишава 23 минути, което е по-бързо, в сравнение с в легнало състояние по тил. Най-неефективната поза е в легнало състояние на лявата страна, при която са нужни съвсем два часа, с цел да се разтвори лекарството в червата.

Това не е просто забавен факт, защото доста пациенти са приковани на легло. При хората с физически увреждания смяната на ситуацията на тялото може доста да форсира усвояването на медикаментите. Същото се отнася и за пациенти в преклонна възраст и в заседнало състояние, които е желателно да лежат на дясната си страна, когато одобряват таблетки.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР