Учени в Китай откриха следи от вода в проби, извлечени

...
Учени в Китай откриха следи от вода в проби, извлечени
Коментари Харесай

Китайците са на крачка от велико откритие на Луната

Учени в Китай откриха следи от вода в проби, извлечени от лавова низина на Луната, с което се приближиха до разгадаването на нейния генезис - основен въпрос за бъдещите проучвания там, съобщи Ройтерс.

В публикация, оповестена в сп. " Нейчър комюникейшънс ", учените оповестяват, че са анализирали останки от втвърдена лава, извлечени от китайска автоматизирана сонда в  равнината, наричана Океан на бурите, и са разкрили доказателства за съществуване на вода под формата на хидроксил в бистър минерал, прочут като апатит.

Хидроксилът се състои от един водороден атом и един кислороден атом, до момента в който водната молекула е с два водородни атома и един кислороден. Той е открит  също в лунни проби, взети от НАСА преди десетилетия.

Широко публикувано е мнението, че по-голямата част от водата на Луната е резултат от химични процеси, провокирани от бомбардирането на лунната повърхнина със заредени частици от Слънцето.

Много е евентуално източникът на хидроксил в минерали като апатита да е локален, настояват учените.

В китайските проби няма или съвсем няма хидроксил от външни източници, настояват учените.

Китайската задача " Чанъе-5 ", кръстена на митичната китайска богиня на Луната, донесе 1731 грама проби през декември 2020 година

Очаква се през идващите години Китай да изстреля още лунни задачи без екипаж, като една от задачите ще бъде търсенето на вода.

Наличието на вода на Луната може да даде повече информация за еволюцията на Слънчевата система. То би могло също по този начин да уточни пътя към вътрешните водни запаси, които са жизненоважни за дълготрайното обитаване от хора.

" Източниците и разпределението на водата на Луната към момента са отворен въпрос, по който няма консенсус ", споделят учените.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР