Учени в Китай обявиха, че са намерили начин да създадат

...
Учени в Китай обявиха, че са намерили начин да създадат
Коментари Харесай

Китай вади уникален лазер, бие постиженията на САЩ

Учени в Китай оповестиха, че са намерили метод да основат лазерно оръжие, което може да се стреля безкрайно дълго време. Това фрапантно би нараснало унищожителната му мощност спрямо други сходни оръжия, написа " Бизнес инсайдър ", представен от Dir.bg.

Ако новината се удостовери, то Китай е изпреварил с години Съединени американски щати в създаването на високоенергийни лазерни оръжия.
-->
Изследователи от Националния университет по отбранителни технологии споделиха, че са създали система за изстудяване, която разрешава на високоенергийните лазери да останат включени, без да се нагряват прекалено много.

Научната им публикация за пробива е оповестена в рецензираният китайски вестник Acta Optica Sinica. Водещият академик зад проучването е Юан Шенгфу. Той е експерт по лазерни технологии, чийто разработки могат да се проследят до 2009 година.

Мощните лазерни оръжия имат капацитета да трансформират лицето на войната за постоянно. Те могат да стрелят по цели като дронове, ракети и самолети със скорост близка до тази на светлината. Разходите от използването на лазерите са доста по-ниски от потреблението на ракети-прехващачи. Предизвикателство обаче беше времето за изстудяване. Досега бойните лазери можеха да работят единствено за доста малко време. Те не можеха да се оправят с цели с повече ризница или отбрани.

Възможността за работа за дълъг интервал от време значи, че военен лазер може да стреля на по-далечни разстояние и по по-големи цели.

Ако е належащо, Китай възнамерява да употребява лазерни оръжия против спътници като съзвездието " Старлинк " на " Спейс Екс ". Според военните в Пекин планът на Илон Мъск може да се употребява за военни цели и да заплаши националната сигурност на страната при възможен спор.

" Това е огромен пробив, като се имат поради неуспехите на Съединени американски щати в тази област ", споделя Стив Уийвър, някогашен английски боен чиновник. По думите му въпреки всичко новината би трябвало да бъде доказана, а Китай да показва на процедура създаването си.

Китайските учени припомнят, за множеството лазерни планове на Съединени американски щати, които обаче са били прекратени или не са съумели да се употребяват всеобщо от армията им. Според екипа същинската причина за това е, " че тяхната разрушителна мощ не дава отговор на упованията ". Максималният ефикасен обхват на тези оръжия бил единствено няколко километра.

Екипът на Юан споделя, че с цел да се усъвършенства разрушителната мощ на лъча са " нужни са по-дълги времена на непрекъсната работа ". Пречка за това е топлината на лазера, която се акумулира в неговия излъчвател. Досега основаването на разнообразни охладителни системи е причинявало други проблеми, намаляващи фрапантно успеваемостта на системата.

" Множество усъвършенствани дизайни и достижения в лазерните оръжия са останали секретни. Това е първият път, когато някои от дизайните и резултатите от тестванията стигат до обществеността ", споделят учените. По думите им разработките им към този момент са приложени на процедура в няколко лазерни бойни системи.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР