Учени установиха, че астронавтите страдат от главоболие в космоса, макар

...
Учени установиха, че астронавтите страдат от главоболие в космоса, макар
Коментари Харесай

Изследване описва главоболията, от които страдат астронавтите

Учени откриха, че астронавтите страдат от главоболие в космоса, въпреки и преди този момент на земята да не са имали такива проблеми, заяви Ройтерс.

В проучването са включени 24 астронавти от американската, европейската и японската галактическа организация, работили на Международната галактическа станция (МКС) до 26 седмици. Само двама от тях не са страдали от главоболие в космоса. Процентът е доста по-голям от упования от експертите. 

Някои от главоболията са приличали на мигрена, други са били тензионни. Те са били присъщи освен за първите седмици в космоса, когато тялото се приспособява към микрогравитацията, написа Българска телеграфна агенция. През първичния интервал са били по-чести мигрените, а по-късно - тензионните главоболия, откриха учените от Медицинския център към Университета в Лайден.

" През първата седмица тялото би трябвало да се приспособява към неналичието на гравитация, известна като синдром на галактическа акомодация. Този феномен е сходен на неразположението при пътешестване и може да аргументи гадене, повръщане,  зашеметяване и главоболие ", споделя Ван Остерхаут от екипа. " По-късно главоболие може да е резултат от увеличението на вътречерепното налягане. Заради микрогравитацията се натрупва повече течност в горната част на тялото и главата, което води до по-високо налягане в черепа. "

Мигрените, изпитвани на Земята, постоянно са пулсиращи, с дълготрайност от четири до седем часа, съпроводени от признаци като гадене, повръщане, свръхчувствителност към светлина и звук. Тензионните главоболия нормално са с по-тъпа болежка в цялата глава, без другите признаци. 

Астронавтите - 23 мъже и една жена, са съобщили общо за 378 главоболия за общо 3596 дни в орбита. Никой от тях не е съобщил за главоболие след връщането на Земята. 

Други разказани резултати от полетите в космоса са недоразвитост на костите и мускулите, промени в мозъка, сърдечносъдовата и имунната система, проблеми с вестибуларния уред и очите. Има опасения и за риск от рак поради продължителното излагане на радиация. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР