Учени твърдят, че мощите на светите братя Кирил и Методий

...
Учени твърдят, че мощите на светите братя Кирил и Методий
Коментари Харесай

Фалшиви ли са мощите на светите братя Кирил и Методий

Учени настояват, че мощите на светите братя Кирил и Методий са подправени. Какви са причините на църквата против изказванията и претекстовете на историците в студиото на „ Здравей, България ” разясниха игуменът на Църногорския манастир „ Св. Козма и Дамян ” архимандрит Никанор и историкът от Института за балканистика към Българска академия на науките проф. Лиляна Симеонова.

Архимандрит Никанор показа уверение, което, по думите му, удостоверява истинността на мощите на Кирил и Методий. „ Поклонението сега е доста изключително и неповторимо. Почитта тук е доста забавна - виждаме я като към наши първоучители.  Това е една духовна, радостна респект ”, уточни той.

„ Колкото и да ровим няма никакви документални свидетелства за това къде е заровен Методий. На нас не знам какво ни се демонстрира, само че няма сведения, че в миналото са съществували мощи ”, подчерта проф. Симеонова, като добави, че не оспорва истинността на частицата на Кирил. 

По думите ѝ бизнесът с мощи и християнски светини е извънредно рентабилен и постоянно се случва да се прекланяме пред имитации. „ Живеем в XXI век, не е задоволително към този момент някой божи човек да каже нещо и всички да му имат вяра. Има просвета, има и религия. Аз съм от страната на науката “, сподели Симеонова.

„ Тези мощи или са реплики на изгубени свещени предмети, или са имитации и това с мощите е един печеливш бизнес “, споделя Симеонова.

Според протойерей Георги Чирганов доводите на науката са „ причини с общ темперамент “. „ Това е въпрос на религия и персонално отношение на всеки един човек “, сподели той.

Чирганов сподели за феновете на бТВ и публични документи за достоверността на реликвите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР