Учени се натъкнаха на изцяло нов тип химична връзка. И

...
Учени се натъкнаха на изцяло нов тип химична връзка. И
Коментари Харесай

Откриха нов тип химична връзка. И тя е изненадващо силна

Учени се натъкнаха на напълно нов вид химична връзка. И тя е доста по-силна, в сравнение с би трябвало.

Новата връзка демонстрира, че разделянето сред мощните ковалентни връзки, които свързват молекулите дружно, и слабите водородни връзки, които се образуват сред молекулите и могат да бъдат разрушени от нещо толкоз просто, колкото разбъркването на сол в чаша с вода, не е толкоз ясно, колкото написа в учебниците по химия.

Ако се върнем обратно в гимназиалните години, ще си напомним, че съществуват разнообразни типове връзки, свързващи атомите в молекули и кристални структури.

Йонните връзки свързват метали с неметали, с цел да доведат до образуването на соли. Силните ковалентни връзки свързват молекули като въглероден диоксид и вода. Далеч по-слабите водородни връзки се образуват поради елекстротатично по тип привличане сред водорода и надалеч по-отрицателно зареден атом или молекула. Това да вземем за пример кара водните молекули да се притеглят между тях и да образуват кристални капчици.

Йонните, ковалентните и водородните връзки са относително постоянни – те траят относително дълго и се характеризират с резултати, които елементарно могат да бъдат следени.

Изследователите обаче от много време насам знаят, че по време на химична реакция (когато химичните връзки се образуват или разпадат) обстановката е надалеч по-сложна и включва „ междинни положения “, които могат да траят елементи от секундата и са доста по-трудни за наблюдаване.

В новото проучване учените съумяват да накарат тези междинни положения да продължат толкоз дълго, че да могат да бъдат проучени детайлно. В края на краищата откриват атомна връзка със силата на ковалентна връзка, която обвързва атомите в нещо, наподобяващо молекула. Нейната мощ е към 45,8 килокалории на мол (единица за премерване на количество вещество в Международната система от единици (SI), една от седемте съществени единици на SI) – т.е. доста по-голяма от тази на някои ковалентни връзки. Азотните молекули да вземем за пример са формирани от два азотни атома, свързани между тях с към 40 килокалории/мол. Една атомна връзка пък има сила от порядъка на 1 до 3 килокалории/мол.

„ Откриването на хибридно ковалентно-водородно положение освен че слага под въпрос сегашните ни разбирания за това какво съставлява една химична връзка, само че и ни дава опцията да разберем по-добре самите химични реакции - пишат учените -, при които междинните реакции рядко се учат непосредствено. “

Откритията са оповестени в Science .

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР