Учени създадоха синтетични човешки ембриони от стволови клетки, съобщи Пи

...
Учени създадоха синтетични човешки ембриони от стволови клетки, съобщи Пи
Коментари Харесай

Учени създадоха синтетични човешки ембриони от стволови клетки

Учени сътвориха синтетични човешки ембриони от стволови кафези, заяви Пи Ей мидия/ДПА.
Според специалисти това достижение може да помогне за определяне на аргументите за спонтанните аборти и на неповторими аспекти на човешкото развиване, само че повдига етични и правни въпроси.

Проф. Магдалена Зерничка-Гьотц от университета в Кембридж и от Калифорнийския софтуерен институт показа развиването на ембрионите до степен малко след еквивалента на 14 дни от развиването на натурален ембрион на годишната среща на Международното сдружение за проучвания на стволови кафези в Бостън в сряда, заяви английският " Гардиън ".

Според изданието тези структури не изискват яйцеклетки или сперматозоиди, нямат сърца или зачатъци на мозък, само че съдържат кафези, които всекидневно биха се развили до образуване на плацента, плоден сак и ембрион. Остава незнайно дали синтетичните модели биха се развили в жизнеспособни ембриони, в случай че бъдат вградени. Очаква се резултатите от научния опит да бъдат оповестени в рецензирано издание, написа " Гардиън ".

Джеймс Бриско, асоцииран шеф по проучванията в Института " Франсис Крик " сподели, че не е вероятен подробен коментар с научна значителност, до момента в който не бъдат оповестени резултатите след самостоятелна експертна оценка, само че призна, че синтетичните модели на човешки ембриони въз основа на стволови кафези имат " огромен капацитет ". Според него те могат да дават фундаментален взор върху сериозни стадии от човешкото развиване. Това са стадии, които са доста сложни за проучване и са свързани с времето, когато настъпват спонтанните аборти, по тази причина новият взор може да докара до по-добро схващане за аргументите за спонтанните аборти и на неповторими аспекти от човешкото развиване, сподели експертът.

Бриско сподели също, че достижението повдига и съществени етични и правни въпроси. " За разлика от човешките ембриони, разрастващи се от ин витро оплождане, където има открита правна рамка, към този момент няма ясни регулации за моделите на човешки ембриони от стволови кафези. Спешно е нужна регулация за основаване на правна рамка за основаването и използването на модели на човешки ембриони от стволови кафези ", сподели той. Според него има заплаха неправилните дейности или неоправдани искания да имат шокиращ резултат върху обществото и политиците, а това ще бъде голяма стъпка обратно в тази научна сфера.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР