Учени разкриха исткорически процеси, които текат на Слънцето.Експлозия на Слънцето

...
Учени разкриха исткорически процеси, които текат на Слънцето.Експлозия на Слънцето
Коментари Харесай

Уникален взрив на Слънцето! Каква буря се чака

Учени разкриха исткорически процеси, които текат на Слънцето.

Експлозия на Слънцето се случи в голямо слънчево леке, наречено AR3354, което е 7 пъти по-голямо от диаметъра на Земята, т.е. размерът му е почти 89 хиляди км. Слънчевото изригване е записано от галактическия транспортен съд SDO късно вечерта, на 2 юли, а точно в 22:14 часа.
-->
Най-мощното от всички съществуващи изригвания на Слънцето, изригване от клас X, по-точно клас X1.1, се случи в гигантско слънчево леке ​​AR3354 и енергийният поток доближи нашата планета за 10 минути.

Тази мощна радиация от Слънцето удари земната атмосфера, йонизира горния й пласт и това провокира много дълго спиране на късовълновите радиокомуникации в западната част на Северна Америка, както и в някои елементи на Тихия океан, пише Space. Според учени от НАСА спирането е траяло цялостен половин час, което е един от върховете за сходни събития.

Учените споделят, че това е 18-ото такова изригване от клас X в 25-ия безоблачен цикъл, който стартира през 2019 г. Заслужава да се означи, че през предходния 11-годишен безоблачен цикъл са регистрирани единствено 14 изригвания с тази мощ. Това не е изненадващо, защото съгласно последните изследвания актуалният безоблачен цикъл е доста по-активен във връзка с появяването както на сбор на факелите и факелите от клас X въобще.

Пикът на тази интензивност, съгласно разнообразни оценки, може да пристигна още през идната година, макар че други прогнози споделят, че няма да пристигна до 2025 година

Слънчевите изригвания, които попадат в пет разнообразни класа (A, B, C, M и X), са резултат от наново свързване на линиите на магнитното поле в слънчевите петна. Тоест, тези силови линии се заплитат, разделят и по-късно се свързват още веднъж.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР