Учени откриха бръмбар, който може да устои на птичите човки,

...
Учени откриха бръмбар, който може да устои на птичите човки,
Коментари Харесай

Бръмбарът става самолет, не Фолксваген

Учени откриха бръмбар, който може да устои на птичите клюнове, на тежестта на животни и даже на газене от автомобил. В момента се изследва устойчивата на чупене обвивка на бръмбара и вероятното приложение при дизайна на самолети и здания, заяви Асошиейтед прес.

" Този бръмбар е супертвърд ", споделя инж. Пабло Саватиери от университета Пърдю, който взе участие в екипа откриватели на бръмбара. В рамките на проучването учените минали с кола върху бръмбара и той оживял.

Видът phloeodes diabolicus има необикновена обвивка, която е слоеста и подредена като мозайка, открили учените. Те разгласиха резултатите от проучването си в сп. " Нейчър ". Бронята на бръмбара е ентусиазъм за основаване на по-устойчиви здания и транспортни средства, считат откривателите.

Бръмбарът живее в горите на Южна Калифорния. Той може да издържи налягане на тяло, което надвишава 39 000 пъти личното му тегло. Другите локални типове бръмбари устояват на по-малко от една трета от този напън.

Учените видели структурата на обвивката на насекомото под микроскоп и осъзнали, че якостта й се дължи на мозаечната й слоеста конструкция. Под напън тази конструкция се чупи постепенно за разлика от хомогенните обвивки.

" Когато изтегляш обособените детайли на мозайката, обвивката не се унищожава пагубно. Просто леко се деформира ", изяснява Саватиери. Тази конструкция може да е потребна за инженерите, които основават самолети и други транспортни средства от разнообразни материали като стомана, пластмаси. Те разчитат нормално на болтове, лепила и други материали за сглобяване на структурите.

В структурата на обвивката на насекомото природата предлага " забавна и елегантна " опция, споделя инженерът.

Изследването е част от план за осем милиона $, финансиран от Военновъздушните сили а Съединени американски щати, за проучване дали биологията на разнообразни скотски типове може да помогне при създаването на устойчиви на удар материали.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР