Учени откриха бактериален ензим, който за часове разгражда пластмасовите бутилки,

...
Учени откриха бактериален ензим, който за часове разгражда пластмасовите бутилки,
Коментари Харесай

Пробив: Учени откриха ензим, разграждащ пластмасови бутилки за часове

Учени откриха бактериален ензим, който за часове разгражда пластмасовите бутилки, които се рециклират.

Досега съществуващите технологии на преработване позволяваха разградена пластмаса да се употребява за облекло и килими.

Първоначално ензимът бил открит открит в компост. Компанията зад пробива - Carbios съобщи, че се стреми към преработване в промишлени мащаби в границите на пет години.

Фирмата си партнира с огромни компании, в това число „ Пепси и „ Лореал “, с цел да форсира развиването.
Работата по плана почнала с наблюдението на 100 хиляди микроорганизъма, измежду които била и бактерията от компоста. Тя е открита през 2012 година

По думите на проф. Ален Марти от Университета в Тулуза бактерията била изцяло забравена, само че се оказала най-хубавата.
Учените анализирали ензима и въвели разновидности, с цел да подобрят способността му да разгражда PET пластмасата, от която се вършат бутилките за питиета. Освен това го нормализирали при 72 градуса по Целйзи - покрай съвършената температура за бързо разграждане.

Екипът употребявал усъвършенствания ензим, с цел да разгради един звук отпадъчни пластмасови бутилки, от които 90% се разградили в границите на 10 часа.

След това специалистите употребявали материала за основаване на нови пластмасови бутилки с сходен клас.

Учените също реализират прогрес в намирането на биологични способи за разграждане на други съществени типове пластмаса. През март немски откриватели разкриха бактерия, която се храни с отровен полиурета.

В по-ранни изследвания стана ясно, че ларвите на восъчен молец - нормално отглеждани като примамка за риба - могат да изядат полиетиленови торбички.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР