Учени от университета в Саутхамптън, лондонската школа за източни и

...
Учени от университета в Саутхамптън, лондонската школа за източни и
Коментари Харесай

Специалисти прогнозират изчезване на големи екосистеми

Учени от университета в Саутхамптън, лондонската школа за източни и африкански проучвания и университета в Бангор, Уелс, откриха, че унищожаването на огромни екосистеми, като тропическите гори и кораловите рифове, е по-бързо, в сравнение с се предполагаше до момента, заяви Физ.орг.

Горите в Амазония може да изчезнат за 49 години, а кораловите рифове в Карибско море - за 15 години.

Тропическите гори може да отделят повече въглероден диоксид, в сравнение с гълтам

Специалистите са изследвали данни за записаните промени в 40 водни и сухоземни екосистеми. Оказало се, че въпреки катастрофичният колапс в огромните екосистеми да продължава по-дълго, унищожаването се прави с по-голяма скорост, в сравнение с в дребните екосистеми. Получените резултати се изясняват с това, че огромните екосистеми са формирани от доста подсистеми, включващи типове и хабитата им.

Тази модулност в началото обезпечава устойчивост към напрежението, само че след прекосяването на сериозния предел е обвързвана с интензивен колапс, предава Българска телеграфна агенция.

По този метод екосистеми, които съществуват от хиляди години, може да бъдат унищожени за по-малко от половин век. Разрушителният резултат от изменението на изискванията в екосистемите може да се изрази в горски пожари, които по-често ще бушуват вследствие на световното стопляне.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР