Учени от университета в новозеландския град Отаго изследват вирус, който

...
Учени от университета в новозеландския град Отаго изследват вирус, който
Коментари Харесай

Новозеландски учени откриха вирус, поразяващ раковите клетки

Учени от университета в новозеландския град Отаго изследват вирус, който може да се окаж е лекарство за болните от рак , оповестява изданието " Otago Daily Times ".

Съобщава се, че вирусът нападна раковите кафези, без да визира здравите.

Изследователите са употребявали електронен микроскоп с висока резолюция, с цел да проследят действието на антираковия вирус върху туморните кафези.

Вирусът Seneca Valley (SVV), е един от главните научни планове на лабораторията, ръководена от университетския шеф на отдела за електронни микроскопски проучвания OMNI - Михнея Бостина, старши учител в департамента по микробиология и имунология.

Д-р Бостина се надява, че резултатите от последното проучване ще приближат учените до използването на вируса в клиничната процедура . Той изяснява особеното деяние на вируса SVV върху раковите кафези и върху сходни на тях протеини.

" Можем тъкмо да забележим по какъв начин вирусът влиза в раковите кафези и не допира останалите . " - акцентира откривателят.

Наблюденията върху структурата му оказват помощ на научния екип да откри коя част от вируса е основна за свързването със съответния рецептор и коя не.

" Ако желаеме да създадем вируса по-ефикасен в битката с рака, можем да запазим непокътната тази част, която взаимодейства с раковите кафези и да модифицираме останалата част, с цел да може вирусът да избяга от офанзивите на имунната система ", разяснява доктор Бостина.

Съвместно с учени от Института за просвета и технологии на японския остров Окинава, екипът от Отаго употребява крио-електронен микроскоп, с цел да получи хиляди изображения на обвързвания с рецептора вирус, които да употребява с цел да " сглоби " облик с висока резолюция на структурата.

Рецепторът - протеин, наименуван ANTXR1, е открит в туморните кафези, а неговият братовчед ANTXR2 се появява единствено в здравите.

Вирусът не взаимодейства с протеина от здравите кафези , само че демонстрира мощен афинитет към ANTXR1. Способността на SVV за унищожава рака е потвърдена в клинични тествания, само че казусът е, че човешкият организъм създава имунитет против вируса в границите на няколко седмици.

Това постанова нуждата от неговото модифициране, с цел да се преодолее имунната отбрана.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР