Учени от университета в Гьотинген са разработили метод за превръщане

...
Учени от университета в Гьотинген са разработили метод за превръщане
Коментари Харесай

Обявиха кой е най-екологичният строителен материал. Пуканките

Учени от университета в Гьотинген са създали способ за преобразяване на пуканките в екологична строителна изолираност. Екипът твърди, че тези материали могат да понижат нездравословния екологичен отпечатък на постройките и да понижат разноските за отопление, предава БГНЕС.

Добрата изолираност на постройката понижава нуждата от обезпечаване на топлота посредством нефт и газ, което води до по-малко излъчвания на въглероден диоксид. Изследователите означават, че на строителния пазар доминират обичайни строителни материали като пластмаси и минерални нишки. Те заемат дял от към 90% на пазара на изолационни артикули все още. Освен това производителите употребяват пластмаси, произхождащи от нефт, и за изработката на външни изолации.

Изследователите от Гьотинген споделят, че към този момент са налице устойчиви и естествени разновидности за изолираност на здания. Когато става въпрос за това какво прави изолацията екологична, екипът споделя, че тези материали би трябвало да включват възобновими първични материали, да имат добра топлоизолация, да са устойчиви на огън и да са лесни за преработване, когато постройката вероятно се унищожи.

В своите опити екипът от Факултета по горски науки и горска екология в Гьотинген сполучливо създава нов развой за произвеждане на устойчива и ефикасна изолационна плоча на основата на пуканки. Изследователите са съумели да основат развой, при който се създават плочи, формирани от " гранулирани " пуканки.

Тестовете демонстрират, че плочите имат отлични " топлоизолационни свойства " и (за разлика от пуканките, които са предопределени за ядене) защищават доста добре от пожар. Авторите на проучването считат, че най-голямото преимущество на изолацията от пуканки е, че тя е материал на растителна основа. Това ги прави екологично чиста и устойчива опция на петролните артикули и други индустриални пластмаси.

" Този нов развой разрешава рентабилно произвеждане на изолационни плоскости в индустриален мащаб ", изяснява ръководителят на изследователската група, професор Алиреза Харазипур.

Освен това екипът открива, че техните пуканки са и водоотблъскващи, което евентуално ще разшири полезността и периода им на валидност като строителен материал.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР