Учени от университета в Гьотеборг в Швеция са определили най-добрия

...
Учени от университета в Гьотеборг в Швеция са определили най-добрия
Коментари Харесай

Кафето, приготвено по този начин, може да удължи живота ви

Учени от университета в Гьотеборг в Швеция са определили най-хубавия метод за подготвяне на кафе, което понижава риска от сърдечни болести.

Статията с резултати от проучването е оповестена в списанието European Journal of Preventive Cardiology.

В изследването са взели участие 508 747 мъже и дами на възраст 20-79 години. Доброволците попълниха въпросници за количеството и типа на употребяваното кафе и бяха събрани данни за променливи, които могат да повлияят както на потреблението на питиета, по този начин и на сърдечните болести.

Тези спомагателни фактори включваха тютюнопушене, обучение, физическа интензивност, растеж, тегло, кръвно налягане и холестерол. Здравето на доброволците се следило в продължение на 20 години.

" Нефилтрираното кафе съдържа субстанции, които усилват холестерола в кръвта. Използването на филтър ги отстрани и прави по-малко евентуално настъпването на сърдечен удар и преждевременна гибел ", споделя създателят на изследването Даг Теле, учител във факултета по публично здраве на университета в Гьотеборг, Швеция.

" Изследването ни дава мощни и безапелационни доказателства за връзката сред методите на подготвяне на кафе, сърдечните удари и дълголетието ", прибавя той.

Изследването открива още, че кафето, приготвено посредством варене или в преса за кафе, усилва риска за сърдечни заболявания.

" Нефилтрираното кафе - като турското, което се вари или кафето, приготвено във френска преса, съдържа по-големи количества кафестол и кавеол - химически субстанции, които откриваме в мастните петна, плуващи по повърхността на кафето или в утайката ", изясни здравният специалист и диетолог Лиса Драйър. Предишни проучвания са открили, че те водят до увеличение на равнищата на триглицериди и на холестерол.

Пиенето на флитрирано кафе, през книжен филтър да вземем за пример, се оказало по-здравословно от това да не се пие кафе въобще. Филтрираното кафе се свързва с намаляването с 15 на 100 на риска от гибел, с 12 на 100 понижен риск от гибел в резултат на сърдечносъдово заболяване при мъжете и 20 на 100 при дамите спрямо цялостния отвод от кафе, написа zdrave.to.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР