Учени от университета на Куинсланд, Австралия, са разработили безиглена ваксина

...
Учени от университета на Куинсланд, Австралия, са разработили безиглена ваксина
Коментари Харесай

Учени създадоха ваксина срещу вируса Зика

Учени от университета на Куинсланд, Австралия, са създали безиглена ваксина против евентуално смъртоносния вирус Зика, който се придвижва от комари, оповестява уеб сайтът на образователното заведение, представен от Българска телеграфна агенция.

Ваксината е под формата на специфична HD-MAP лепенка и не изисква инжекции.

Повечето хора могат елементарно да преживеят зараза с вируса Зика, само че болестта е доста рисково за бременните дами, защото може да аргументи импровизиран аборт, мъртво раждане и вродени недостатъци.

Лепенката HD-MAP доставя дейното вещество на имунните кафези под кожата благодарение на хиляди микроинжекции на повърхността си.

В предклиничните изпитвания имунизацията е осигурила бърза отбрана против жив вирус Зика, въздействайки на характерен протеин, прочут като NS1, който е от решаващо значение за оцеляването на патогена.

" Лепенката с ваксина провокира Т-клетъчен отговор, който е с към 270 % по-висок, в сравнение с когато имунизацията се доставя с игла или спринцовка. Можем да променим метода, по който се борим с вируса Зика, защото това е ефикасен, неусетен, и елементарен за предпазване и използване способ за имунизиране ", споделя създателят на проучването доктор Данушка Видесундара.

Тъй като безиглената ваксина е ориентирана към характерен протеин, който играе централна роля в репликацията на фамилията на вируси, известни като флавивируси, учените считат, че сходни лепенки могат да се употребяват и в битката против други причинявани от тях болести като Денга или японски енцефалит. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР