Учени от университета Монаш са създали DishBrain - полубиологичен компютърен

...
Учени от университета Монаш са създали DishBrain - полубиологичен компютърен
Коментари Харесай

Учени са създали компютърен чип с мозъчни клетки, който показал способност да се учи

Учени от университета Монаш са основали DishBrain - полубиологичен компютърен чип с към 800 000 човешки и миши мозъчни кафези, интегрирани в електродите му. Демонстрирайки нещо като просветеност, той се научил да играе Pong за пет минути. Изследването, извършено в партньорство със започващата компания Cortical Labs от Мелбърн, получи безплатна помощ от 407 000 $ от Австралийската национална стратегия за безплатни проучвания в региона на разузнаването и сигурността.

Масивът от микроелектроди в сърцето на DishBrain може освен да регистрира интензивността на мозъчните кафези, само че и да ги подтиква с електрически сигнали, тъй че изследователският екип основава версия на Pong, в която полубиологичните изкуствени мозъчни кафези получават информация за придвижването на топката и могат да въздействат на ракетата, с цел да я движат наляво и надясно.
-->
След това била създадена доста елементарна система за стимулиране, която употребила наклонността на дребните клъстери от мозъчни кафези да минимизират непредсказуемостта на заобикалящата ги среда. Ако ракетата уцели топката, клетките са възнаградени с предвидим тласък, а в случай че тя пропусне, получават четири секунди непредвидим тласък. За първи път мозъчни кафези, отгледани в лаборатория, са в положение освен да претърпяват света, само че и да му въздействат, а резултатите са впечатляващи.

Чиповете, които съчетават биологични калкулации с изкуствен интелект, " в последна сметка биха могли да надминат съществуващия чисто силициев хардуер в бъдеще ", споделя ръководителят на плана доцент Адел Рази. - Резултатите от сходни проучвания ще имат огромно значение в области като планирането, роботиката, усъвършенстваната автоматизация, интерфейсите мозък-машина и създаването на медикаменти. "

Усъвършенстваните благоприятни условия на DishBrain биха могли да залегнат в основата на идващото потомство машинно образование, изключително когато то бъде въплътено в самостоятелни транспортни средства, дронове и роботи. Според Рейзи това би могло да им даде " нов вид машинен разсъдък, който може да се учи през целия си живот ". Технологията дава обещание машини, които могат да продължат да усвояват нови качества, без да вършат компромис със старите, да се приспособяват добре към измененията и да могат да употребяват остарели познания в нови обстановки, като усъвършенстват потреблението на изчислителната мощност, паметта и силата.

" Ще използваме тази безплатна помощ, с цел да разработим по-усъвършенствани модели на изкуствен интелект, учредени на образование на биологични невронни мрежи ", споделя Рази. - " Това ще помогне за разширение на опциите на хардуера и методите до степен, в която те ще се трансфорат в действителен сурогат на класическите калкулации.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР