Учени от университета Лоранд Етвьош, Унгария, са изследвали реакциите на

...
Учени от университета Лоранд Етвьош, Унгария, са изследвали реакциите на
Коментари Харесай

Учени направиха интересно откритие за някои породи кучета

Учени от университета " Лоранд Етвьош ", Унгария, са изследвали реакциите на домашни кучета за да открият дали те към момента са способни да откликват на воя на дивите вълци, написа " Къмюникейшънс байолъджи ".

Известно е, че тези групи животни са произлезли от общи предшественици, само че са се разделили еволюционно преди няколко хиляди години.

Вълците вият, с цел да маркират територията си и да поддържат връзка с глутницата на огромни дистанции. Домашните кучета водят напълно друг метод на живот и надават писък доста по-рядко. Въпреки това някои породи към момента пазят способността си да реагират на воя на горските си събратя.

За задачите на проучването учените са избрали 68 кучета от разнообразни породи, пол и възраст, на които в лабораторни условия са пускани аудиозаписи на вълчи писък. 

Резултатите демонстрират, че по-древните породи, които са генетично по-близки с вълците, са по-склонни да надават писък в отговор. Сред тях са сибирски хъскита, аляски маламути, шиба ину, акита ину и пекинези. По-съвременните породи като дог, лабрадор ретривър, бигъл, боксер и дребен пудел, по-често са реагирали с нормален лай.

Представителите на античните породи също по този начин са били очевидно по-нервни при звука на вълчи писък. Според учените те са били уплашени, тъй като са считали, че са навлезли в непозната територия.

" Въпреки че воят участва в репертоара на множеството породи, наподобява той е изгубил своята функционалност заради променената обществена среда. От това следва, че актуалните породи не го употребяват в съответни обстановки ", споделят в умозаключение създателите на научния труд. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР