Учени от университета Дърам във Великобритания и германския институт Фраунфофер

...
Учени от университета Дърам във Великобритания и германския институт Фраунфофер
Коментари Харесай

Изобретение: Материал, който не може да се реже

Учени от университета Дърам във Англия и немския институт " Фраунфофер " сътвориха материал, наименуван " Протей ", който е невероятно да бъде разрязан. Описание на създаването е оповестено в научното списание " Scientific Reports ", написа БГНЕС.
При опит да се разреже, материалът изпраща талази, които унищожават остриетата на потребления трион или нож.
Характеристиките на този материал се изясняват с неговата вътрешна конструкция. Състои се от керамични сфери, ситуирани в алуминиева пчелна конструкция. В резултат на това бормашините могат да пробият горните пластове, само че се изтъпяват, когато стигнат до керамичните сфери. След това дребни частици керамичен прахуляк попълнят празнините в металната структура, което прави материала по-труден за разсичане, а скоростта единствено усилва резултата.
Отбелязва се, че материалът е ефикасен против водни резачки под високо налягане. Сферичната форма на керамичните детайли уголемява водната бликам и " притъпява " даже такова " острие ".
" Протей " е с компактност 15% от тази на стоманата. Учените считат, че материалът може да се употребява за да вземем за пример за неразбиваеми ключалки за колела и за защитно облекло.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР