Учени от Технологичния университет Нанянг в Сингапур са създали хартия

...
Учени от Технологичния университет Нанянг в Сингапур са създали хартия
Коментари Харесай

Учени използваха цветен прашец за създаване на хартия за многократна употреба

Учени от Технологичния университет Нанянг в Сингапур са основали хартия за многократна приложимост въз основата на слънчогледов прашец, заяви Юрикалърт. Технологичният развой включва потреблението на алкални соли и разтворители за премахване на непотребните съставки, измиване с дейонизирана вода и сушене на въздух във форми. В резултат на това са се получили листове с дебелина 0,03 мм, които са били обработени в допълнение с оцетна киселина.

Учените настояват, че хартията, която не провокира алергични реакции у потребителите, може да се употребява до осем пъти на елементарен лазерен принтер. Освен това производството на хартия от пъстър прашец е по-екологично, понижава въглеродните излъчвания и потреблението на сила, свързани с обработката на обичайните хартиени артикули.

По време на демонстрацията на създаването е употребен елементарен лазерен принтер. Върху хартията е отпечатана картината " Слънчогледи " на Ван Гог. След това нанесената багра се отстранява, като листът се слага в едва алкален разтвор. След изсушаване материалът се употребява наново. Експериментът е посочил, че хартията може да издържи осем цикъла на " презапис ", без да губи целостта на структурата си. Изследователите към този момент са подали поръчка за интернационален патент.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР