Учени от САЩ установиха, че хората, получили ваксина срещу морбили,

...
Учени от САЩ установиха, че хората, получили ваксина срещу морбили,
Коментари Харесай

Ваксина срещу морбили пази от тежък Covid-19

Учени от Съединени американски щати откриха, че хората, получили ваксина против морбили, рубеола и паротит, са доста по-малко склонни да страдат от тежки форми на COVID-19 от неимунизираните пациенти. Това оповестиха от пресслужбата на Американското общество по микробиология (ASM) с позоваване на публикация в списанието mBio.

„ Проведохме първото имунологично изследване, изследващо статистическите връзки сред имунизацията против морбили, рубеола и паротит и признаците на COVID-19. Установихме противоположна връзка сред антителата против паротит и тежестта на COVID-19. те в действителност съществуват и би трябвало да бъдат изучавани “, сподели Дейвид Харли, професор от Университета на Джорджия в Атина (САЩ), представен от пресслужбата на ASM.

След експлоадирането на световната зараза от ковид биолози и лекари от цялостен ​​свят започнаха освен да създават ваксина против ТОРС-CoV-2, само че и да изследват резултата на към този момент съществуващите имунизации против други болести върху COVID-19. От известно време учените са възлагали очаквания, че имунизацията BCG, която защищава човек от туберкулоза, може да понижи вероятността от заразяване или развиване на тежки последствия от коронавирусна зараза, само че тези очаквания не се оправдаха.

Харли и сътрудниците му организират сходни опити от юни тази година, употребявайки комбинираната ваксина против морбили, рубеола и паротит (MMR). В тези наблюдения са взели участие 80 доброволци, които неотдавна са получили сходна ваксина и след това са се заразили с ковид.

Това даде опция на учените да преценяват до каква степен дейно MMR имунизацията защищава човек от резултатите на SARS-CoV-2, попадащи в тялото му. За задачата учените събраха кръвни проби от всички пациенти и съпоставиха тежестта на техните признаци с концентрацията на антитела към вируса на паротит.

Оказа се, че имунизацията против морбили, рубеола и паротит в действителност има някои защитни резултати против ковид. Това се показва във обстоятелството, че колкото повече антитела против вируса на паротит участват в тялото на носители на COVID-19, толкоз по-малко се демонстрират признаците на болестта.

По-специално, всички доброволци, в чието тяло равнището на антителата доближава 130-300 стандартни единици, не демонстрират присъщи признаци на коронавирусна зараза или страдат от доста леки форми на нея. От друга страна, тези пациенти, върху които MMR имунизацията няма съвсем никакъв резултат, постоянно получават пневмония, тресчица и други съществени последствия от развиването на COVID-19 и постоянно попадат в интензивно лекуване и вероятността за това е по-висока, колкото по-малко антитела участват в кръвта им.

" Моделът, който открихме, може да изясни за какво децата и юношите рядко страдат от тежки форми на COVID-19. Днес съвсем всички деца в Съединени американски щати и други развити страни получават първата такава ваксина на 12-15 месеца от живота, а втората на 4 -6 години ", - заключи Джефри Голд, един от съавторите на работата от Организацията за отбрана на околната среда в Уоткинсвил (САЩ).
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР