Учени от Научно-изследователския институт за атомни реактори (НИИАР) завършиха следреакторните

...
Учени от Научно-изследователския институт за атомни реактори (НИИАР) завършиха следреакторните
Коментари Харесай

Завършиха следреакторните изследвания на твелове с гориво за руския проект „Пробив“


Учени от Научно-изследователския институт за атомни реактори (НИИАР) приключиха следреакторните проби на твелове с нитридно гориво за плана „ Пробив “. Това излиза наяве от годишния отчет на института.

Проектът „ Пробив “ цели основаване на енергийни технологии от ново потомство на основата на затворен нуклеарен горивен цикъл с потребление на реактори на бързи неутрони. Планира се в близко бъдеще на площадката на Сибирския химически комбинат да бъде построен опитно-демонстрационен енергиен комплекс, който се състои от енергоблок с реактор БРЕСТ-ОД-300 с оловен топлоносител и затворен горивен цикъл.

„ В рамките на плановото направление „ Пробив “, приключиха следреакторните проби на твеловете с нитридно гориво в друго градивно осъществяване с обвивки от разнообразни материали след тествания в три топлоотделящи сборки в реактор БН-600. Специалистите получиха нови данни за държанието на нитридното гориво, корозионното положение и механичните свойства на материалите на обвивките, които ще бъдат употребявани за рационализиране на твеловете за реактори на бързи неутрони и за аргументация на сигурността на продължаващите проби на пробни топлотделящи сборки с нитридно гориво в реактор БН-600 до по-високи параметри “, се показва в отчета, представен от ТАСС.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР