Учени от лондонския Импириъл колидж ще започнат тази седмица първите

...
Учени от лондонския Импириъл колидж ще започнат тази седмица първите
Коментари Харесай

Великобритания финансира изпитания върху хора на потенциална ваксина срещу COVID-19

Учени от лондонския Импириъл колидж ще стартират тази седмица първите клинични тествания върху хора на евентуална ваксина против Ковид-19 с финансова поддръжка в размер на над 45 милиона лири, обезпечена от английското държавно управление и филантропски дарения , съобщи Ройтерс.

Изпитанията са първите проби с хора на нова технология, която съгласно откривателите може да трансформира създаването на ваксина, позволявайки бърза реакция против зараждащи заболявания като COVID-19, породена от новия ковид.

Робин Шаток, професор по инфекциозни болести и началник на екипа от Импириъл колидж, изяснява, че вместо да употребява част от вируса, както вършат доста ваксини, тази евентуална ваксина разчита на синтетични влакна от генетичния материал на вируса - РНК , които са опаковани в дребни мастни капки. Когато се инжектира, тя инструктира мускулните кафези да създават вирусни протеини за отбрана против бъдещи инфекции.

Направените проби с животни са посочили, че имунизацията е безвредна и дава " обнадеждаващи признаци на ефикасен имунен отговор ", се показва в изказването, направено от екипа на Робин Шаток.



Около 300 здрави доброволци ще получат две дози от имунизацията в първичните човешки тествания, с цел да се ревизира дали е безвредна при хора и дали създава ефикасен имунен отговор против COVID-19. Ако тестванията дадат обещаващи резултати, по-мащабни тествания с към 6000 души ще бъдат планувани за края на тази година.

В развой на разработка по света са над 100 евентуални ваксини против COVID-19, измежду които няколко в развой на изпитване върху хора.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР