Учени от Катедрата по медицинска биология на Медицинския университет в

...
Учени от Катедрата по медицинска биология на Медицинския университет в
Коментари Харесай

3D принтирани тумори помагат в избора на най-доброто лечение

Учени от Катедрата по здравна биология на Медицинския университет в Пловдив отпечатват 3D мини тумори и ги тестват, с цел да открият кое би било най-подходящото лекарство за съответен пациент. През февруари в университета проработи първият в страната 3D биопринтер – технология, с която се основават модели, имитиращи естествените органи и тъкани и която има все по-широко приложение в медицината.

“Проектът ни е в напреднал стадий. Вече имаме създадени първите мини тумори, които изследваме. Целта е да се произведат в лабораторни условия посредством 3D принтирането самостоятелни тумори от всеки пациент, тъй че да можем да изследваме резултата на разнообразни противотуморни медикаменти върху тях “, описа пред Mediapool проф. Виктория Сарафян, началник на катедра “Медицинска биология “.

Това ще разреши да се персонализира в по-голяма степен лекуването и да се дефинира най-подходящото лекарство за обособения пациент.

3D мини тумори на пациенти с рак на дебелото черво

Засега учените са съсредоточили напъните си в принтирането и проучването на мини тумори от пациенти с колоректален карцином (рак на дебелото черво).
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР