Учени от Калифорнийския университет в Ривърсайд изясниха, че по особеностите,

...
Учени от Калифорнийския университет в Ривърсайд изясниха, че по особеностите,
Коментари Харесай

Учени откриха нов признак за извънземен живот

Учени от Калифорнийския университет в Ривърсайд изясниха, че по особеностите, свързани със промяната на сезоните на екзопланети, могат да се дефинират признаци за битие на извънземен живот, заяви Лента.

Например през лятото растителната завивка понижава количеството въглероден газ в атмосферата над северното полукълбо на Земята. Подобни характерности хипотетично могат да се следят на екзопланети благодарение на мощни галактически телескопи.

Астробиолозите допускат, че последващо потомство телескопи ще разрешат да се дефинира с огромна точност съставът на атмосферите на екзопланети и да се открият съмнения в концентрацията на газове през една или друга година. Сезонните промени, зараждащи вследствие на наклона на оста и придвижването на планетите към Слънцето, въздействат върху виталните функционалности на организмите, които на собствен ред дефинират положението на въздушната обвивка.

Учените са основали модел на съмненията на атмосферния О2 на планета, чийто състав на атмосферата е подобен с този на земната атмосфера преди милиарди години, когато на нашата планета е имало само бактерии. Специалистите са наблюдавали също сезонните промени на други газове, в това число на въглеродния диоксид и метана. Оказало се, че добър маркер е озонът, който се образува за сметка на химични реакции с присъединяване на обвързвания с живота на живи организми молекулярен О2.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР