Учени от Калифорнийския технологичен институт са разработили умна превръзка за

...
Учени от Калифорнийския технологичен институт са разработили умна превръзка за
Коментари Харесай

Създадоха умна превръзка, която контролира процеса на зарастване на рани

Учени от Калифорнийския софтуерен институт са създали " интелигентна " превръзка за рани, която подкрепя възобновяване на тъканите и управлява процеса на укрепване, оповестява уеб сайтът на образователното заведение.

В множеството случаи, когато някой се пореже, одраска, изгори или получи друга рана, тялото се грижи за себе си и заздравява единствено. Заболявания като диабет обаче могат да попречат на оздравителния развой и да доведат до появяването на рани, които не зарастват и могат да се инфектират и да загноят.

Тези хронични рани са изтощителни освен за хората, които страдат от тях, само че съставляват и задължение за здравните системи, написа Българска телеграфна агенция. Интелигентната превръзка, създадена от експертите от Калифорнийския софтуерен институт, може да направи лекуването на сходни рани по-лесно, по-ефективно и по-евтино. 

" Умната " превръзка е  изработена от еластичен и еластичен полимер, съдържащ вградена електроника и лекарства. Във вътрешността й има датчици, които наблюдават положението на пациента (температура, инфектиране, съществуване на инфекция).

Превръзката може да се свърже със смарт телефон или компютър, с цел да се предава данни за положението на раната в действително време. Тя може също по този начин да освобождава антибиотици и да ползва едва електрическо поле, с цел да подтиква заздравяването й. 

Разработчиците означават, че тестванията с скотски модели са дали обещаващи резултати. Следващата им цел е да усъвършенстват технологията и да тестват " умната " превръзка върху хора. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР