Учени от департамент Когнитивна наука и психология на Нов български

...
Учени от департамент Когнитивна наука и психология на Нов български
Коментари Харесай

Български учени подготвят въпросник за диагностика на аутизъм при възрастни - Здраве

Учени от департамент „ Когнитивна просвета и логика на психиката " на Нов български университет подготвят въпросник за признаци на аутизъм при възрастни, оповестиха от образователното заведение.

Оригиналният въпросник е основан от доктор Simon Baron-Cohen и неговия екип в Autism Research Centre в Cambridge University. Целта на проучването, което се управлява от доктор Михаела Барокова, е да направи наличен на български език въпросник, който може да се попълни, в случай че някой има подозрения, че има аутизъм или сходно разстройство от аутистичен набор и желае да разбере до каква степен държанието дава отговор на присъщите признаци.

Изследването има за цел да направи българска акомодация на въпросника Autism Spectrum Quotient (Baron-Cohen et al., 2001), който е скринингов въпросник за признаци на аутизъм при възрастни. 

Специалистите ще изследват каквa част от лицата над 18 години у нас демонстрират признаци на аутизъм.

Към този миг в България диагноза аутизъм нормално не се слага публично на възрастни, не се води и статистика. 

По последни данни на Центъра за надзор на заболяванията в Съединени американски щати 1 на всеки 44 деца (2,27%) на 8-годишна възраст има разстройство от аутистичен набор (CDC, 2022). При възрастните процентът (2,21%) е подобен (CDC, 2017).

В България няма публична статистика за броя деца и възрастни, които имат аутизъм, само че съгласно епидемиологични проучвания от други страни, нямаме съображение да считаме, че процентът фрапантно ще се разграничава.

Според Национален статистически институт броят на българите над 18 години към 31.12.2021 година е 5 526 764 (НСИ, 2021), затова почти 120 хиляди българи евентуално демонстрират признаци на аутизъм в степен, в която биха покрили диагностичните критерии за диагноза. Въпреки това методът за приемане на такава диагноза остава неразбираем.

С включването си в анкетата, участниците ще би трябвало да отбележат до каква степен са съгласни с изказвания по отношение на техните обществени умения, ползи и привички. В допитването ще има няколко демографски въпроса за възраст, пол и степен на обучение, както и за роднинска връзка с лице с диагноза аутизъм.

Попълването на въпросника ще отнеме не повече от 5 минути. След това всеки участник ще получи информация за брой точки и по какъв начин той се отнася до нормите за аутизъм съгласно истинската версия на въпросника. Важно е да се означи, че тези правила дават отговор единствено за британската версия на въпросника и надлежно НЕ би трябвало да се интерпретират като точни. Тези предварителни резултати НЕ заместват обширно клинично проучване от експерт.

Участието на всеки, който прояви интерес, ще помогне за акомодацията на интернационалния въпросник към българския подтекст. След привършване на акомодацията, този въпросник ще може да се употребява за скрининг на признаци на аутизъм при възрастни.

Повече информация за проучването

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР