Учени оповестиха, че в човешката кърма са идентифицирали съставка, която

...
Учени оповестиха, че в човешката кърма са идентифицирали съставка, която
Коментари Харесай

Съставка в човешката кърма потиска растежа на вредни бактерии

Учени оповестиха, че в човешката кърма са разпознали съставна част, която потиска растежа на причиняващи инфекции у бебетата бактерии, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Съставката е известна като монолаурин или глицерол монолаурат. Количеството й в човешката кърма е 200 пъти по-голямо от това в кравето мляко. Изкуственото мляко за бебета въобще не съдържа монолаурин.

Съставката освен се бори с нездравословните бактерии, само че и подтиква растежа на потребните.

Авторите на проучването заключиха, че човешката кърма потиска растежа на нездравословните бактерии златист стафилокок, бацилус субтилис и клостридиум перфрингенс, до момента в който кравето мляко и изкуственото мляко за бебета нямат никакъв резултат върху тези бактерии.

Освен това човешката кърма не потиска растежа на потребните бактерии ентерококус фекалис, а кърмените бебета са с високи равнища на бифидобактерии, лактобацили и ентерококи.

След като експертите отстранили въпросната съставна част от човешката кърма, защитният резултат против златистия стафилокок липсващ. Когато добавили монолаурин към кравето мляко, съставката съдействала за отбрана против нездравословни бактерии.

"Макар че се борят с бактериални инфекции у бебетата, антибиотиците унищожават и патогенните, и потребните бактерии - съобщи Патрик Шлайвърт от университета на Айова. - Монолаурин се бори само с патогенните бактерии. Смятаме, че съставката ще може да се изпозва като добавка към кравето мляко и изкуственото мляко за бебета. "

Било установено също, че монолаурин потиска възпаленията на епителните кафези по стените на червата. Тези възпаления са свързани с риск от бактериални и вирусни инфекции.

Резултатите от проучването са оповестени в Scientific Reports.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР