Учени обявиха в понеделник, че са използвали лазерен лъч за

...
Учени обявиха в понеделник, че са използвали лазерен лъч за
Коментари Харесай

За първи път учени използваха лазер за насочване на мълния

Учени оповестиха в понеделник, че са употребявали лазерен лъч за ориентиране на гръмотевица за първи път , надявайки се, че техниката ще помогне за отбрана против смъртоносни мълнии - и един ден може би даже да ги задейства , пишат AFP и RFI.

Светкавиците удрят сред 40-120 пъти в секунда по света, убивайки повече от 4000 души и причинявайки вреди на стойност милиарди долари всяка година.

И въпреки всичко главната отбрана против тези мълнии към момента е скромният гръмоотвод , който за първи път е умислен от американския академик Бенджамин Франклин през 1749 година

Екип от учени от шест проучвателен институции работи от години, с цел да употребява същата концепция, само че да размени елементарния железен дирек с доста по-сложен и акуратен лазер .

Сега, в изследване, оповестено в списанието Nature Photonics, те разказват потреблението на лазерен лъч - от върха на швейцарска планина - за ориентиране на гръмотевица на повече от 50 метра .

" Искахме да дадем първата проява, че лазерът може да повлияе на мълнията - и че е най-лесно да я направляваме ", сподели Орелиен Хуард, физик в лабораторията по приложна оптика на института ENSTA Paris и водещ създател на проучването.

Но за бъдещи приложения " б и било даже по-добре, в случай че можем да задействаме гръмотевица ", сподели Хуард пред AFP.

Светкавицата е изхвърляне на статично електричество, което се е натрупало в буреносните облаци или сред облаците и земята.

Лазерният лъч основава плазма , в която заредени йони и електрони нагряват въздуха. Въздухът става " отчасти проводим и затова път, желан от мълнията ", сподели Хуард.

Когато учените преди този момент тестваха тази доктрина в Ню Мексико през 2004 година, техният лазер не улови светкавицата.

Този лазер се провали, тъй като не излъчваше задоволително импулси в секунда, за гръмотевица, която избухва за милисекунди, сподели Хуард.

Той добави, че също е мъчно да се " предскаже къде ще падне мълнията ", само че за последния опит учените оставиха малко на случайността .

Те закараха лазер с размерите на кола, който може да изстреля до хиляда светлинни импулса в секунда, нагоре по 2500-метровия връх на планината Сантис в североизточна Швейцария .

Върхът е дом на информационна кула, която бива удряна от гръмотевица към 100 пъти в годината . След две години създаване на мощния лазер, лишава няколко седмици, с цел да го реалокират на части посредством кабинков въжен превоз.

Накрая хеликоптер трябваше да смъкна огромните контейнери, в които щеше да се обитава телескопът.

Телескопът концентрира лазерния лъч до оптималната активност на място към 150 метра във въздуха - тъкмо над върха на 124-метровата кула.  Лъчът има диаметър 20 сантиметра първоначално, само че се стеснява до единствено няколко сантиметра в горната част .

По време на стихия през лятото на 2021 година учените съумяха да снимат техния лъч, преместващ гръмотевица на към 50 метра .

Три други мълнии също са ръководени , демонстрират интерферометричните измервания.

Повечето светкавици се натрупват от прекурсори в облаците, само че някои могат да излязат от земята, в случай че електрическото поле е задоволително мощно. Лазерът насочва един от тези прекурсори, което го прави " доста по-бърз от останалите - и по-прав ", сподели той.

" Става първият, който ще се свърже с облака, преди да се " възпламени ". "

Това значи, че на доктрина тази техника може да се употребява освен за " прогонване " на мълнията, само че и за нейното задействане .

Това би могло да разреши на учените да защитят по-добре стратегически уреди, като летища или ракетни площадки , като провокират мълния по техен избор.

На процедура това би изисквало висока проводимост в плазмата на лазера - която учените считат, че към момента не са усвоили .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР