Учени измислиха решение, което ще намали броя на лъвовете, убити

...
Учени измислиха решение, което ще намали броя на лъвовете, убити
Коментари Харесай

Учени рисуват очи върху задниците на кравите, за да предпазят лъвовете

Учени измислиха решение, което ще понижи броя на лъвовете, убити от фермери в Африка – то е: очи върху задниците на кравите. Звучи изцяло щуро, само че изследванията в това време удостоверяват, че лъвовете са по-малко склонни да атакуват добитъка, когато мислят, че са следени. А по-малко набези над добитъка биха помогнали фермерите и лъвовете да живеят взаимно по-мирно.

Новата техника сега се тества от учени от Университета на Нов Южен Уелс в Австралия, откакто те виждат, че лъвовете са склонни да се отдръпват, когато плячката ги следи.

„ Лъвовете атакуват от засада, като дебнат плячката, приближават се и неусетно се хвърлят , споделя Нийл Джордан, природозащитен биолог от UNSW, като разказва първия път, когато е следил нагоре упоменатото държание при лъвовете.

„ В този случай импалата видя лъва. Лъвът осъзна, че е бил видян и се отхвърли от лова. “

Фалшивите очи се срещат на всички места в природата като метод за отбиване на хищниците. Помислете за пеперудите, които имат по крилата си сходни на очи шарки.

Но това не е нещо, правено в миналото с по-големи хищници – и несъмнено има потребност от други възможности.

Между 23,000 и 39,000 африкански лъвове са останали в дивата природа, и те са посочени като уязвима видове  в Червен лист на IUCN (Международния съюз за отбрана на природата и естествените ресурси).

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР