Учебната година ще започне присъствено, искам така и да остане,

...
Учебната година ще започне присъствено, искам така и да остане,
Коментари Харесай

Ще има ли дървена ваканция? Говори министърът на образованието

" Учебната година ще стартира присъствено, желая по този начин и да остане, а по този начин би трябвало и да продължи. От голямо значение за просветителния развой е присъствената форма на образование ".

Това съобщи пред БНР служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов и посочи, че с Министерството на здравеопазването са приели общо решение да " няма се прекъсва цялостният образователен развой поради Covid обстановката ":

" Когато в една паралелка има болни деца, едвам тогава може да се стигне до обучение в електронна среда на самата паралелка, а не на цялото учебно заведение ".

В 2347 учебни заведения и 1799 детски градини ще стартира образователната година, готови са всички материали, които безплатно би трябвало да се дават на учениците, заяви той.

" Училищата разполагат със доста количество техника - компютри, електронни дъски и така нататък, няма дефицит. Много е значимо да се продължи активността по механизма на обсег на учениците, да се поставят всички грижи, с цел да могат всички деца, които подлежат на обучение, да бъдат обхванати. Все повече деца са обхванати от механизма, това е активност, която е взаимна на МОН с Министерство на вътрешните работи и Министерството на труда и обществената политика. В момента са образувани 1222 екипа за обсег, в които вземат участие 18 244 души ", акцентира служебният министър на образованието.

По думите на проф. Пенов няма дефицит на учители, оповестените свободни места в районните ръководства на образованието би трябвало да са зети до 15 септември: " Сега в 448 учебни заведения и детски градини се търсят учители и личен състав.... Става въпрос от време на време и за придвижване на учители от едно място на друго. По някои предмети има незадоволително учители - математика, непознати езици и осведомителни технологии ".

Служебният министър на образованието съобщи, че " цялата изпълнителна власт ще направи всичко допустимо, с цел да не се стигне до така наречен дървени ваканции ":

" Съществуват взаимоотношения сред самите разпоредители с бюджет, които при преценка на съответната обстановка в съответните учебни заведения могат да намерят механизми, които да допринесат до това да се подхващат ограничения, които да доведат до това да не се затварят учебни заведения поради липса на отопление ".

Проф. Пенов съобщи, че в МОН има събрана информация за методите на отопление на учебните заведения в страната, с цел да може при изработката на планове да се знае какви механизми са нужни, с цел да се обезпечат недостигащите финансови средства за отоплението им.

" Радвам се, че оспорването на Наредбата за състезанията за шефове на учебни заведения се случи в самото начало. Когато се посочи наличието на Наредбата, във типа, който дава отговор на Закона, тогава ще се редактира това наличие и ще се организират състезания по реда, очакван в нея, тъй като по този начин планува Закона - по ред и условия планувани от Наредбата. Тези условия не трябва да дописват закона ", разяснява министър Пенов.Според него от професионалните среди, а не от политическата воля би трябвало да излезе предлагането за формата на ръководство на учебната активност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР