Учебната година да започва от 7-8 септември, а лятната ваканция

...
Учебната година да започва от 7-8 септември, а лятната ваканция
Коментари Харесай

Денков с новини. Удължават годината, променят учебниците

Учебната година да стартира от 7-8 септември, а лятната почивка да е по-кратка, изиска просветният министър акад. Николай Денков.

„ Нашите деца учат с месеци по-малко от връстниците си в чужбина. Това е доста неравномерен старт “, сподели Денков в изявление за бТВ.

Според плановете страната ни е последна по дълготрайност на образователните часове, изключително в интервала от първи до шести клас. Денков сподели, че разликата в продължителността е 25%. „ Това би трябвало да се компенсира, по тази причина наред с измененията в образователните стратегии, би трябвало да помислим и по какъв начин да удължим образователната година “, сподели Денков.

По думите му е допустимо образователната година да започва съдържателно към 7 или 8 септември, а учителите от 1 септември да стартират подготовката за влизането на децата в класните стаи.

„ Това, което виждаме също с изключение на по-късата образователна година и по-дългата лятна почивка е един нарушен темп в тези тактове на учене и почивка “, сподели Денков.

Друг проблем, който очерта министърът на образованието е образователният материал, който не е съгласуван с възрастта на децата. Предвижда се смяна в учебниците по този начин, че наличието им да бъде по-леко.

„ Материалът е поднесен комплицирано. Най-много недоволства има във връзка с математиката в някои от класовете “, сподели той.

„ Искаме базовите учебници да следват прецизно стратегиите. Това друго равнище, което имат учениците, то би трябвало да бъде покрито с образователните пособия. Става едно комплициране, в случай че преподавател избере по-сложен учебник – нито го покрива качествено, нито децата го схващат “, сподели Денков.

По думите на министъра към 5% от децата в системата не посещават образователни заведения или към 40 хиляди деца.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР