Участниците в дискусията предложиха промени в трудовото законодателство [СМТ] Ограничения

...
Участниците в дискусията предложиха промени в трудовото законодателство [СМТ] Ограничения
Коментари Харесай

Търговските вериги настояват за по-гъвкаво трудово законодателство

Участниците в полемиката предложиха промени в трудовото законодателство

[СМТ] Ограничения при полагане на ексклузивен труд и за подписване на срочни трудови контракти. Невъзможност за почасово наемане на чиновници. Липса на еластичност при образуване на трудовото заплащане. Това са част от проблемите, създавани от настоящото трудово законодателство, съгласно членовете на Сдружението за съвременна търговия (веригите Billa, dm, Kaufland, Lidl, Mr. Bricolage и T MARKET), които са подготвили и подали оферти за промени.

Извънреден труд, работни графици

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Според настоящия Кодекс на труда изключителният труд е позволен единствено по изключение. Това лимитира оперативно фирмите и хората, които желаят да работят повече и по този начин да усилят приходите си, разясниха мениджъри на комерсиалните вериги на специфична конференция.

Актуални данни на Евростат демонстрират, че едвам 0.6% от хората в страната работят повече от 49 часа седмично, което е доста по-ниско от междинните за Европейски Съюз 5.5%. Експерти на сдружението считат, че това число е нереалистично и значи, че в България ексклузивен труд се поставя нерегламентирано, което ощетява бюджета и всъщност е нелоялна конкуренция по отношение на спазващите разпоредбите компании.

Друг проблем е обвързван с формалните условия в Кодекса на труда за правене и предпазване на работни графици. Работодателите са задължени да употребяват за обмисляне и отчитане на работното време специфична хартиена форма, която е много остаряла, само че е единственият документ, признаван от инспекцията по труда. " Електронните системи за обмисляне и отчетност на работното време до минута, което употребяват огромните търговски вериги, дава опция да не се крие нищо. В хартиените описи, които работодателите са задължени да употребяват, всички чиновници работят тъкмо 8 часа. В законодателството липсва даже рекомендация да се основат системи за електронно отчитане на работното време ", разяснява Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на " Лидл България ".

Почасова работа, срочни контракти

Според в този момент настоящите разпореждания за идентичен труд се дължи еднообразно възнаграждение. Това условие лимитира работодателите да подтикват положителните си и амбициозни чиновници, които биха желали да се откроят измежду сътрудниците си. Отпадането му ще има позитивен резултат, защото ще увеличи вътрешната конкуренция и ще даде опция по-големите старания да бъдат по-добре възнаградени, настояват специалистите на сдружението.

Работодателите нямат опция да наемат хора почасово, което е публикувана процедура в страните от Европейски Съюз и разрешава съчетаване на няколко трудови уговорката. В същото време в България се поставя подобен вид труд. Хиляди хора работят на няколко места, като постоянно за спомагателните си задължения получават възнаграждение " на ръка ". Това ощетява и служащия, който не може да се употребява от обществените придобивки за положения труд, и бюджета, разясняват членовете на Сдружението за съвременна търговия. Организацията предлага смяна на Кодекса на труда, която да разреши на един човек да подписва няколко трудови контракта при ясно дефиниран ангажимент към работодателите. Така тези, които желаят, ще могат да усилят прихода си, а фирмите ще могат да възнамеряват по-добре процесите.

Сключване на срочни трудови контракти или опцията за наемане на чиновници за избран интервал от време при сезонни пикове също ще помогне за увеличение на успеваемостта на бизнеса и би била от изгода за редица браншове. " Нашите магазини са най-натоварени от март до октомври и тогава имаме потребност от повече заети ", даде образец Пенка Тишкова, ръководител на управителния съвет и шеф " Човешки запаси " на " Мосю Бриколож България ".

Работещите в шестте вериги, които членуват в Сдружението за съвременна търговия,
общо надвишават 17 000. През 2018 година тези компании са назначили близо 1600 нови чиновници и са вложили повече от 3 млн. лева в образования и възстановяване на изискванията на труд.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР