Участниците, чийто брой достигна приблизително 200 000 души, отправиха искания

...
Участниците, чийто брой достигна приблизително 200 000 души, отправиха искания
Коментари Харесай

200 000 каталунци: Свобода за политическите затворници

Участниците, чийто брой доближи почти 200 000 души, насочиха претенции да бъдат освободени Жорди Санчес и Жорди Куишарт, ръководители надлежно на организациите "Каталунско национално заседание " и "Омниум културал ", оповестиха организациите.
Двамата са разследвани за допустимо подстрекаване към бунт.

Арести на сепаратистки водачи, Испания върви надолу >>

В понеделник съдът постанови двамата последователи на на независимостта на Каталуния да бъдат арестувани под стража.

Много от присъстващите на митинга бяха запалили свещи, с цел да изразят солидарността си с двамата, и скандираха лозунги "Не сте сами " и "Свобода ". Други държаха транспаранти с надписи "Свобода за политическите пандизчии " и "Помогни ни, Европа ".

В митинга се включиха и представители на каталунското районно държавно управление, както и на кметството на Барселона.

Преди това районният министър председател Карлес Пучдемон и кметът Ада Колау застанаха дружно с огромно голям брой хора пред постройката на кметството, като участниците държаха огромен транспарант, на който пишеше "В отбрана на правата и свободите ни ".
Аналогични демонстрации се организираха и в други градове.

На 20 и 21 септември испанската полиция организира обиски на редица адреси в самостоятелния район по отношение на организирането на референдума за самостоятелност на региона. Бяха арестувани над 10 души. Тогава поради тези събития в Барселона имаше всеобщи митинги, като Санчес и Куишарт призоваваха хората да излязат на улицата и да не си потеглят оттова.

Какво следва?

Говорителят на районното държавно управление в Барселона Жорди Турул загатна през вчерашния ден, че то не се отхвърля от желанията си за обособяване на региона от Испания и че в четвъртък на Мадрид ще бъде даден същия отговор като вчерашния.

В понеделник Пучдемон не посочи позицията си по отношение на неофициалната декларация за самостоятелност от 10 октомври и още веднъж настоя да договаряния с централното държавно управление в Мадрид.

Веднага по-късно министър председателят на Испания Мариано Рахой се закани, че при отговор, друг от безапелационното "да " и "не ", ще последва задействане на член 155 от конституцията - прекратяване на автономията на Каталуния. Срокът за подобен отговор изтича точно в четвъртък.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР