Участъкът от Източния китайско-руски газопровод, свързващ Анпин, провинция Хъбей, с

...
Участъкът от Източния китайско-руски газопровод, свързващ Анпин, провинция Хъбей, с
Коментари Харесай

Нов участък от Източния китайско-руски газопровод бе пуснат в експлоатация

Участъкът от Източния китайско-руски газопровод, свързващ Анпин, провинция Хъбей, с Тайан, провинция Шандун, бе пуснат в употреба в петък, като плановия му потенциал е 18,9 милиарда кубични метра годишно, оповестиха от Китайската корпорация за транспорт на петрол и газ (PipeChina).

Общата дължина на линията е 320 километра, с диаметър на тръбата 1219 mm и планово налягане 10 мегапаскала (MPa). Строителството на сектора започва през октомври 2020 година, предава .

Целият Източен китайско-руски газопровод обхващаща обгръща повече от 8000 километра, с 3000-километров сектор в Русия и 5111-километров в Китай. Той придвижва природен газ от Сибир до девет китайски провинции и е разграничен на три сектора: северен – от Хейхъ в Хейлундзян до Чанлин в провинция Дзилин; междинен – от Чанлин до Юнцин в провинция Хъбей; и южен – от Юнцин до Шанхай. Северният сектор бе въведен в употреба през 2019 година, а междинният сектор през 2020 година Южният е в развой на създаване и се чака да бъде приключен и пуснат в употреба през 2025 година

Износът на съветски газ за Китай през тръбопровода продължава да нараства като размер и през първите шест месеца на тази година е бил с 63,4 % повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година, заяви организация „ Спутник “, базирайки се на данни от съветския газов колос „ Газпром “.

От 2024 година тръбопроводът се чака да доставя на Китай 38 милиарда кубически метра съветски газ годишно според 30-годишен контракт на стойност 400 милиарда $, подписан сред Китайската държавна петролна корпорация (CNPC) и „ Газпром “ през май 2014 година

Китай е най-големият вносител на природен газ в света. Около половината от цялото ползване в страната се внася, като към две трети влиза под формата на полутечен природен газ.

На завършилата преди дни в Самарканд среща на Шанхайската организация за съдействие, водачите на Китай, Русия и Монголия се договориха да ускорят построяването на монголския сектор от китайско-руския газопровод. Според медии, то би трябвало да стартира през 2024 година Тръбопроводът ще доставя за първи път газ от залежи в Западен Сибир до Китай, които до момента бяха насочени към Европа, и има целева дата да бъде приключен през 2030 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР