Участъкът от АМ Струма, където миналата нощ изгоря автобус с

...
Участъкът от АМ Струма, където миналата нощ изгоря автобус с
Коментари Харесай

Какъв е статутът на фаталната отсечка на Струма

Участъкът от Автомагистрала " Струма ", където предходната нощ изгоря рейс с 46 починали, е юридически от македорската компания " Маврово " преди по-малко от 20 години, споделиха пътни специалисти от Кюстендил, осведомени и направлявали осъществяването на плана. Проектант е българска компания, македонците са били единствено реализатори, предава Българска национална телевизия.

" Изграждането на сектора, след извоюван търг, е поверено на македонското сдружение " Маврово ". Не македонците обаче са планували тази комплицирано разположена отбивка с чешма, където стана злополуката, а българският архитект и пътните служби ", разясняват специалисти.

" Така че виновността не е в изпълнителя. Иначе трасето е в положително положение, добре поддържано е. Сега се вършат укрепителни детайли по самото пътно платно, а скатовете от двете страни се обезопасяват с якостна мрежа. Това с нищо не затруднява обаче придвижването по сектора ", разясняват специалисти. 

Освен това стана ясно, че отсечката между Даскалово и Долна Диканя не е със статут на автомагистрала. Това демонстрира документ, подписан от районния министър през 2017 година.

Повече от 24 часа след нещастието към момента нямаме отговор от сегашния министър какъв е настоящият статут на сектора. Според специалисти от Държавната организация за сигурност на придвижването пътят е скоростен, а не автомагистрала и е без акт 16.

Остава въпросът за какво години наред не е направено нужното, с цел да може " Струма " да е в действителност автомагистрала. В отговор на парламентарно запитване през 2017 година районният министър Николай Нанков е записал, че правата е пусната за придвижване през 2007 година на стадий акт 15. В региона има проблеми с отчуждаването на земите.

Според специалисти зоната за отдих не е обозначена и водач, който не познава пътя, може да бъде измамен. Ако желае да остане в дясната лента, то внезапно ще откри, че към този момент не е на пътя.„ Това е на 500 метра преди случая и тук виждаме ограничавания на скоростта от 120 километра в час и една ускорителна лента - вход в автомагистралата. Тук сме тъкмо преди случая и аз не виждам подобен знак. Продължаваме доста деликатно по „ Google мапс “ да се движим напред, с цел да забележим има ли такова нещо. Виждаме знак за винетки. Продължаваме и не стига, че няма знак, ами има и десен завой и маркировката е изтрита. Появяват се някакви останки от двойна непрекъсната линия. През месец май 2021 година знакът лежи до пътя “, изясни Димитър Илиев, пътен състезател и авто специалист.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР