UBS ще интегрира напълно швейцарския бизнес на Credit Suisse (CS)

...
UBS ще интегрира напълно швейцарския бизнес на Credit Suisse (CS)
Коментари Харесай

Банка UBS погълна Credit Suisse, отбеляза печалба от 29 милиарда долара

UBS ще интегрира изцяло швейцарския бизнес на Credit Suisse (CS) в групата. Това бе оповестено от огромната банка в четвъртък в хода на публикуването на доклада за второто тримесечие. От него излиза наяве, че UBS е отчела облага в размер на 29 милиарда $ по отношение на поглъщането на CS.

" Откакто обявихме завършването на придобиването на Credit Suisse преди два месеца и половина, работим на цялостни обороти, с цел да изпълним най-голямото и най-сложно банково обединение в историята в интерес на всички заинтригувани страни ", съобщи основният изпълнителен шеф Серджо Ермоти. Един от въпросите, на които не беше даден отговор при незабавното усвояване, почнало в средата на март по гледище и с поддръжката на швейцарското държавно управление, до последно беше по какъв начин UBS ще се оправи с швейцарския бизнес на своя съперник.

Сега отговорът е на разположение: CS ще се причисли към редиците на UBS и на родния си пазар. Така желанието на доста политици CS да продължи да съществува в Швейцария по някакъв метод не се сбъдва. Това към този момент стана ясно, когато UBS се отхвърли от правото си на милиарди държавни гаранции в средата на август.

Пълната интеграция е най-хубавото решение за UBS, споделя Ермоти. За хиляди чиновници обаче тази стъпка, която би трябвало да завърши до края на 2024 година, значи загуба на работата им. В Швейцария бизнесът на двете огромни банки се припокрива изключително мощно. Там ще бъдат съкратени към 3000 работни места, сподели Ермоти в конферентен диалог с анализатори. Около 1000 съкращения ще се дължат на консолидираното на швейцарския бизнес на Credit Suisse в UBS.

Освен това нуждата от коренно преструктуриране на други елементи на Credit Suisse ще докара до още към 2000 съкращения в Швейцария, сподели той. Тези ограничения ще бъдат приложени през идващите години. По-голямата част от съкращенията на разноските ще се дължи на пенсиониране и вътрешно преразпределение на личния състав. Ермоти не даде информация за съкращенията в други елементи на света.

В UBS работят към 74 000 души, от които 21 000 в Швейцария. В продължение на месеци се спекулираше, че могат да бъдат съкратени общо към 30 000 работни места, като чиновниците на CS евентуално ще бъдат наранени най-силно.

UBS възнамерява да понижи разноските си с повече от 10 милиарда $ до края на 2026 година По-голямата част от тази сума ще бъде реализирана посредством понижаване на разноските за личен състав. В първата си оценка през март управителният съвет на UBS беше определил по-малка цел. Според нея разноските трябваше да бъдат понижени " единствено " с 8 милиарда $. Освен това в този момент бордът си е сложил за цел да реализира възвръщаемост на главния капитал от близо 15% до края на 2026 година, съобщи Ермоти.

UBS регистрира чиста облага от 29 милиарда $ за второто тримесечие. Този голям остатък се получава с помощта на един необикновен специфичен резултат - " неприятната воля ". Обикновено в случаите на усвояване приказваме за " благосклонност ". Това разказва наградата, която купувачът заплаща над пазарната цена, тъй като да вземем за пример включва избрани синергии или други преимущества, които чака след поглъщането.

В случая с поглъщането на CS в този момент е противоположното: заради неприятното положение на приходите и високите опасности в салдото си Credit Suisse мина в благосъстоятелност на UBS при започване на юни с голяма отстъпка от счетоводната стойност. UBS заплати 3 милиарда швейцарски франка за банка със личен капитал от над 50 милиарда швейцарски франка. Разликата е " неприятната воля " и е осчетоводена като облага. Тази облага е понижена от изключителни отписвания и хранителни запаси за правни опасности, наред с други неща. Без " неприятната воля ", разноските, свързани с интеграцията, и разноските за придобиване облагата преди налози през второто тримесечие щеше да бъде 1,14 милиарда $, написа UBS в междинния доклад.

Credit Suisse регистрира загуба в размер на 8,9 милиарда швейцарски франка за второто тримесечие. Придобитата банка прави оценка загубата преди налози, поправена с отчитане на специфичните резултати, на 2,1 милиарда франка.

След безчет кавги и ужасяващи загуби Credit Suisse беше изгубила доверието на своите клиенти. Те всеобщо изтеглиха парите си, тъй че банката беше застрашена от банкрут. Според UBS клиентите са възвърнали доверието си: Депозитите са се нараснали през юли и август. Групата прави оценка притока на депозити за цялото второ тримесечие на 23 милиарда $ за обединената банка. Въпреки че отливът на депозити в бизнеса на Credit Suisse с ръководство на благосъстоянието продължи и през второто тримесечие, той се забави спрямо предходните тримесечия. През юни още веднъж бяха регистрирани входящи потоци.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР