UBS прекратява финансирана от данъкоплатците подкрепа за милиарди, която проправи пътя за поглъщането на Credit Suisse

...
Швейцарските данъкоплатци са освободени от разработения от правителството спасителен план,
Коментари Харесай

Швейцарските данъкоплатци са освободени от разработения от правителството спасителен план, който раздаде милиарди за помощ UBS, най-голямата банка в страната, поглъща своя закъсал конкурент Credit Suisse

От ДЖЕЙМИ КИЙТЪН Associated Press, 11 август 2023 г., 3:12 ч.

ЖЕНЕВА -- швейцарските данъкоплатци не работят куката от разработен от правителството спасителен план, който раздаде милиарди, за да помогне на UBS, най-голямата банка в страната, да поеме своя закъсал конкурент Credit Suisse.

UBS каза в петък, че тя спря държавната подкрепа, която предостави до 200 милиарда швейцарски франка (около 230 милиарда долара), за да помогне за придобиването на Credit Suisse, за да предотврати международна банкова криза.

Банковият гигант, базиран в Цюрих, който завърши поглъщането на 12 юни, заяви, че е преминал към „доброволно прекратяване“ на спасителни програми, които имат за цел да помогнат за покриване на милиарди загуби и да осигурят ликвидност на банките, докато напредват по сложна сделка.

UBS заяви, че е изплатила 50 милиарда франка заеми от Швейцарската национална банка, както и заеми, отпуснати по предложение за до 100 милиарда франка ликвидност подкрепа от правителството. Освен това се казва, че предложението на правителството от 9 милиарда франка за буфериране на банката срещу загуби вече не е необходимо.

Общо UBS е платила и около 730 милиона франка такси за ангажименти и рискови премии за швейцарските власти, като 200 милиона отиват за правителството и 530 милиона за националната банка.

Швейцарските власти и UBS обявиха набързо организираното сливане през март с предотврати колапса на Credit Suisse, тъй като акциите на кредитора се сринаха и клиентите бързо изтеглиха парите си след години на скандали, които навредиха на бизнеса му.

Сътресението в Credit Suisse, което беше сред около 30 системно важни банки по света, добавени към страховете за глобалните финансови пазари по-рано тази година в резултат на фалитите на средни банки в Съединените щати. Кризата удари и в сърцето на идентичността на Швейцария като първокласен финансов център.

Швейцарските власти бяха изправени пред натиск от някои критици и скептици, които не бяха съгласни или поставяха под въпрос използването подкрепа на данъкоплатците за подпомагане на сливането на най-известните банки в Швейцария. Това включваше символичен укор от долната камара на парламента.

„Извънредните мерки, насочени към поддържане на финансовата стабилност, приключват днес и Конфедерация (Швейцария) и данъкоплатците вече не поемат никакъв риск във връзка с тези гаранции,“ Това каза министърът на финансите на Швейцария Карин Келер-Сутер пред репортери в Берн.

"Разбира се, това (пакетът от гаранции) беше нещо, което трябваше да преглътнем на 19 март. Не бях щастлив да го направя - не можех не го казвам публично – мога да го кажа днес", добави тя. „Но беше необходимо да се постигне този резултат, който е стабилизирането на финансовия център."

Швейцарската национална банка в собствено изявление от петък заяви, че общата й ликвидна помощ за UBS и Credit Suisse е достигнала 168 милиарда франка. UBS все още има неизпълнени ангажименти за изплащане на някои заеми.

Сделката все още е изправена пред отпор. Инвеститорите на Credit Suisse съдиха швейцарските финансови регулатори, след като около 16 милиарда франка (18,3 милиарда долара) във високорискови облигации бяха заличени.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР