Убийството на Джордж Флойд събуди привидно забравения призрак на расизма.

...
Убийството на Джордж Флойд събуди привидно забравения призрак на расизма.
Коментари Харесай

5 знаменитости, които подкрепиха протестите срещу расизма

Убийството на Джордж Флойд разсъни видимо забравения фантом на расизма. На дневен ред още веднъж бяха сложени въпросите за равноправието на чернокожите. Протестите в името на толерантността прекрачиха границите ѝ, само че и демонстрираха епизоди на взаимност сред разнообразни групи на американското общество. А мощни апели за ненасилие насочиха и редица звезди, борещи се против безсмислието на жестокостта. 

Джордж Клуни

Автор на едно от най-силните послания по тематиката е Джордж Клуни. В есе за „ Дейли бийст “, особено написано по мотива, артистът съпоставя расизма с „ пандемия, против която не е открита ваксина “. Клуни адмирира „ реакцията на неподчинение “ против „ редовно жестокото отношение “ по отношение на чернокожите хора.       

„ Няма подозрение, че Джордж Флойд бе погубен. Всички станахме очевидци на това по какъв начин той пое последния си мирис в ръцете на четиримата полицейски чиновници. Необходими са ни законотворци, които осъзнават, че достойнството на жителите е универсална, а не водачи, които употребяват омразата като собствен политически инструмент “, пише Джордж Клуни. 

„ Не знаем по кое време митингите ще доближат своя край. Дотогава се надяваме да няма нито един погубен. Но също по този начин знаем, че доста малко неща ще се трансформират. Гневът, който се изля по улиците, припомня какъв брой малко е израснала страната ни след първородния ни грях: робството. “



Джордж Клуни напомня и други убийства, осъществени от служители на реда. Цитирани са имената Тамир Райс, Филандо Кастил и Лакан Макдоналд като образци за жертви на полицейско принуждение.  

„ Има единствено един метод да променим обстановката: като гласуваме “ – изречение, което препраща към рецензиите на Клуни по отношение на американския президент Доналд Тръмп. Актьорът насочва апел към американците да гласоподават за водач, „ еднообразно обективен към всички “.

Името на Доналд Тръмп още веднъж бе забъркано в политически скандал. Преди дни той подписа декрет, с който лимитира досегашната независимост на обществените мрежи да модерират своето наличие. Реакцията на президента е в резултат на маркирането на негова обява в Туитър като недостоверна.

Има и още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР