Убиецът завиждал на парите и славата муНа 8 декември 1980

...
Убиецът завиждал на парите и славата муНа 8 декември 1980
Коментари Харесай

След 40 години: Извинявай, Джон Ленън!

Убиецът завиждал на парите и славата му
На 8 декември 1980 година в Ню Йорк е убит великият музикант и създател на именитите " Бийтълс " Джон Ленън. Убиецът му - Марк Чапмън, е негов умствено смутен почитател. Отбелязваме 40 години от безумната постъпка на един умопобъркан.

Автограф и пет патрона
Във съдбовния ден Чапмън пресреща Ленън, когато той излиза от вкъщи си в Манхатън и взема подпис върху албума " Double Fantasy ". Срещата е запечатана от намиращ се наоколо фотограф. Чапмън остава край Дакота билдинг, където живеят Ленън и Йоко Оно. В 22, 50 лимузината на съпрузите се връща от студиото, където са записвали сингъла Walking on Thin Ice. Първа от колата излиза Оно, следвана от Ленън. Чапмън е близо до входа. Когато Джон минава около него, той го посреща с вика " Мистър Ленън " и до момента в който артистът се обърне, Чапмън изстрелва пет патрона. Един пропуща задачата, само че другите четири пронизват Джон. Фаталният прекъсва аортата. Ленън прави шест крачки, влиза в портиерната и, падайки, промълвява: " Прострелян съм, прострелян съм. " Чапмън остава имобилен с 38-калибровия си револвер в ръка. Той му е лишен от Хосе Пердомо, който с вик го пита: " Какво направи, какво направи? " Чапмън умерено дава отговор: " Току-що убих Джон Ленън ", след което смъква палтото си, завива краката си с него, изважда книга и стартира умерено да чете. Полицията идва след няколко минути и го намира със " Спасителят в ръжта " в ръка. Полицаите откарват към момента живия Ленън в болница, само че напъните да бъде избавен са напразни - той към този момент е изгубил 80 % от кръвта си и умира едвам 40 години и два месеца.
40 години по-късно Марк се извини на Йоко Оно по време на чуването му от комисията по условно освобождение. За 11-и път петицията на Марк бе отхвърлена през август. " Исках да стана прочут и изпитвах голяма злоба към славата и благосъстоянието на Джон Ленън. Но това беше извънредно егоистична постъпка. Искам да се извиня на Йоко Оно и за цялата болежка, която й предизвиках. Не мога да спра да мисля за това ", са някои от думите на Марк Чапмън в протокола. След убийството е приет за вменяем и е наказан на пожизнен затвор.

Йоко Оно се опасява и до през днешния ден
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР