“Уайтснейк ще радват България за последен пътГоляма радост за истинските

...
“Уайтснейк ще радват България за последен пътГоляма радост за истинските
Коментари Харесай

Ричи Блекмор срещнал Ковърдейл в магазина

“Уайтснейк ” ще радват България за финален път
Голяма наслада за същинските фенове на музиката у нас! " Whitesnake " включиха България в своето " Farewell Tour " 2022. Легендарната тайфа, водена от Дейвид Ковърдейл, ще взе участие на " Midalidare Rock In The Wine Valley " на 14 юли следващата година.Групата потегля на прощално турне следващата година, с което ще постави завършек на забележителната си кариера, траяла близо 50 години. " След всичките провокации, през които трябваше да преминем през последната година и половина, съм извънредно благополучен, че можем да създадем турне и да отпразнуваме дружно това необикновено странствуване, което имахме ", споделя фронтменът и създател на именитата групировка Дейвид Ковърдейл.
Включиха България в своето " Farewell Tour " 2022
Раждането - 1978-ма в Мидълзбро

" Уайтснейк " (на британски: Whitesnake) е рок група, образувана в Мидълзбро, Англия през 1978 година от вокалиста Дейвид Ковърдейл след напускането му от " Дийп Пърпъл ".Ранното творчество на групата е сравнявано от музикалните критици с това на Дийп Пърпъл, последователно обаче музиката на групата стартира да се придвижва към по-търговски наличен хардрок жанр. До края на 1980-те комерсиалният процес Уайтснейк се трансформира и те издават поредност от албуми, които влизат в Топ 10 на английските албуми измежду които Ready an` Willing (1980), Come an` Get It (1981), Saints &Sinners (1982) и Slide It In (1984), последният от които е първият техен албум, който влиза в Билборд 200 в Съединени американски щати и по-късно става два пъти платинен там.

Назабравимите шлагери

Албумът им от 1987 година Whitesnake е техният максимален комерсиален триумф в международен мащаб, съдържащ два съществени сингъла " Here I Go Again " и " Is This Love ", които доближават номер едно и две в Билборд Хот 100.През 1988 година групата е номинарана за премията Brit Awards в категорията за най-хубав английски реализатор.[1] Slip of the Tongue (1989) е също сполучлив албум на Уайтснейк, достигайки до Топ 10 в Съединени американски щати и Англия и също по този начин става два пъти платинен в Съединени американски щати. Скоро след издаването на Slip of the Tongue групата се разделя, като през 1994 година се събира за издаването на студийния Restless Heart (1997).Официално Уайтснейк е реформирана през 2002 година с последвали турнета и издаване на албумите Good to Be Bad (2008) и Forevermore (2011). През 2005 година групата е класирана на 85 място измежду най-хубавите хардрок групи от ВиЕйчУан.[2]

Разногласията в " Диъп Пърпъл "

В края на 1976 година Дейвид " Джак " Ковърдейл напуща Дийп Пърпъл след продължителни различия с други членове на групата: Глен Хюз (бас китара, вокал) и Ричи Блекмор (соло китарист, лидер). Започва солова кариера и издава два сполучливи независими албума: " David Coverdale-Whitesnake " и " Northwinds ".Вокалистът притегля за малко като бас китарист Роджър Глоувър и още две някогашни митове на Дийп Пърпъл - клавиристът Джон Лорд и барабанистът Иън Пейс. Когато през 1984 година Пърпъл е възобновена, Лорд и Пейс напущат " Уайтснейк ".

Харизмата на Дейвид и съвършените музиканти

Амбициозният Ковърдейл прави прецизна селекция на редица съвършени музиканти.Харизматичното театрално наличие на Дейвид правят оценка редица авторитетни музикални издания, в които аудиторията му отрежда водещо място по съблазън като рок-музикант. Характерната дълбока и дрезгава бленда открояват спецификата и колорита на гласа му, извънредно комбиниране от страст, мощност и динамична настъпателност. Този присъщ жанр белязва и " Уайтснейк ".

Обичаме България и нейната аудитория!

Това доста пъти и заявявано от Ковърдейл и останалите членове на групата. Първото посещение на " Уайтснейк " в България е през 1997 година в София. Повтарят гостуването си през 2003 година През лятото на 2006 година изнасят концерт в Каварна. На 4 юли 2008 година свирят още веднъж в София дружно с други английски митове - Деф Лепард. На 8 юли 2011 година взимат присъединяване и във фестивала " Sofia Rocks ", дружно с хедлайнерите Judas Priest и останалите групи - Slade, Saxon и Mike and The Mechanics.

Ковърдейл - от международно незнаен до същинска легенда

Дейвид " Джак " Ковърдейл дълго време е незнаен в музикалните среди. През 1973 година той заменя като вокалист Иън Гилън. Говори се, че е бил продавач в бутик, когато Ричи Блекмор го среща инцидентно.Тригодишният му ангажимент с Дийп Пърпъл завършва през март 1976 година поради различия в бандата.И това е предстоящо, тъй като в гигантската хардрок група се сблъскват две течения. Едното е на класическия " Пърпъл ", наложила гражданска война в рока от 1970 година насам. Другото е на Ковърдейл и различен талантлив музикант Глен Хюз. Те трансформират звученето на " Диъп Пърпъл ", като на учредена на хард рока вкарват и блус нюанси, в обособени моменти даже и на джаз рок.Не инцидентно групата се разпада през 1977 година, с цел да се събере още веднъж през 1984-та в класическата си групировка с вокалиста Ян Гилън.Ковърдейл остава с Уайтснейк до тяхното раздробяване през 1994 година, когато Geffen Records вземат решение да не възобновят договора. По това време Ковърдейл работи с някогашния китарист на Лед Цепелин - Джими Пейдж, по плана Ковърдейл и Пейдж.

Последната групировка от превъзходни музиканти     

Завръщането на Уайтснейк става факт през 1997 година, а албумът, с който те още веднъж се появяват на музикалния подиум, съставлява завръщане към ритъм-енд-блус звученето.През декември 2002 година Ковърдейл още веднъж събира Уайтснейк за американско и европейско турне, с присъединяване на Tommy Aldridge (барабани), Marco Mendoza (бас), Doug Aldrich (китара), Reb Beach (китара) и Timothy Drury (клавиши). Те са и през днешния ден в групата и изнасят съвършени концерти.Ковърдейл е женен за актрисата Tawny Kitaen от 1989 година до 1991 година Тя се появява във видеоклипове на групата Here I Go Again,Is This Love и Still of the night.Негова брачна половинка е Синди Ковърдейл, която е писателка.

Защо Ян Гилън и Дейвид Ковърдейл не могат да се гледат

Когато и Пърпъл, и Ковърдейл бяха признато за членове в Залата на славата на рокендрола, разбрахме и истината за взаимоотношенията им. В едно изявление преди две години Дейвид сподели: " Именно те /б.р. Дийп Пърпъл/ направиха по този начин, че Ричи Блекмор да не пристигна на награждаването. Аз тогава го споделих обществено - без Ричи никой от нас нямаше да бъде на тази сцена!Що се отнася до някогашните ми сътрудници от Пърпъл, аз съм благополучен, че постоянно ще си останат някогашни, ха-ха-ха. Няма никакъв късмет ние да се съберем на сцената още веднъж дружно ".Тук мълчешком Ковърдейл засяга връзките си с Ян Гилън, с който не могат да се понасят. Така е - това е част от борбата на титаните в музиката. Другата причина е, че дълги години Пърпъл припознават китариста им Стив Морз за съществена част от групата и споделят, че геният Ричи Блекмор е част от безвъзвратното минало. Това са огромните креативен линии на споровете в великански обединения като Дийп Пърпъл и неговите производни Рейнбоу и Уайтснейк. Станали също големи митове на рок музиката.Важното е, че и Пърпъл още веднъж ни посетиха тъкмо преди две години, в този момент следва и последното шоу на Уайтснейк. Нека да им се радваме, даже и за финален път!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР