У нас яйцата са най-евтините в Европа, твърди Ивайло Гълъбов,

...
У нас яйцата са най-евтините в Европа, твърди Ивайло Гълъбов,
Коментари Харесай

Ще поскъпнат ли яйцата за Великден? Говори производител

У нас яйцата са най-евтините в Европа, твърди Ивайло Гълъбов, ръководител на Съюза на птицевъдите в България.

В Германия яйцата са двойно по-скъпи. По-скъпи са във Франция и други страни от Европейски Съюз. Около 10% е спадът на производството на яйца поради птичия грип, все пак секторът стартира да се възвръща, сподели Гълъбов пред Българска национална телевизия.
-->
На 28 стотинки излиза яйцето от производителя. Фуражите са почнали да поевтиняват. Пазарът дефинира цената, счита Гълъбов. Производството на яйца у нас може да задоволи потреблението като браншът изнася за други страни. 1 милион яйца на ден се изнасят за Гърция. Търговията на дребно у нас в извънредно конкурентна, уверен е той. Установените от страната неприятни практики не могат толкоз да повлияят на цените за него. В Европа има дефицит на яйца, стана ясно от думите му.

Яйцата по Великден няма да нарастват, счита Гълъбов. Пилешкото месо у нас е измежду най-евтиното в Европа. По-евтино е единствено в Полша и Нидерландия. Лоши практики има, само че се надява благодарение на страната на пазара да има качествени артикули. Според него диференцирана Данък добавена стойност ставка ще изсветли бранша.

Сергей Иванов от Асоциация " Активни консуматори " сподели, че надценката е на всички равнища. Производителите получават дотации и работят на търговски принцип и съгласно него няма учредения за подобен растеж на цените. За него проблем е неналичието на задоволително конкуренция. Намаляването на Данък добавена стойност демонстрира, че това няма никакъв резултат, съгласно него. Намаляването на Данък добавена стойност за някои артикули и услуги е посочило, че цените освен не са паднали, само че даже бележат растеж. Иванов също не чака повишаване на яйцата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР