У нас познаваме и отглеждаме няколко разновидности на ряпата -

...
У нас познаваме и отглеждаме няколко разновидности на ряпата -
Коментари Харесай

Ряпа Дайкон

У нас познаваме и отглеждаме няколко разновидности на ряпата - елементарна бяла, алена и черна ряпа. До тези добре познати култури към този момент трайно място заема и една японска гостенка - ряпата дайкон.

В родната Япония имат вяра, че фамозното дългоденствие на популацията се дължи частично и на този зарзават. Вероятно в това изказване има доза истина, тъй като дайкон ряпата съдържа солидни количества витамини А, Е, D и от група В, а също желязо и манган. Нейните потребни свойства обгръщат необятен кръг от благоприятни условия за лекуване и поддържане на разнообразни болести, грижи за фигурата и за хубостта.

Тъй като дайкон участва към този момент осезателно и на нашата софра, добре е да научим освен това за забавната азиатска ряпа.

Общи сведения за ряпа дайкон

Дайкон съставлява незабравим кореноплоден зарзават. Това е тип зимна ряпа с азиатски генезис. Много я почитат в японската кухня. Тъй като репичките се разделят на 2 съществени групи - азиатски и европейски, би трябвало да определим мястото на дайкон - то е измежду азиатските сортове, които обаче сполучливо се отглеждат и на европейска почва.

Името на ряпата в превод от японски е огромен корен. Кореноплодният зарзават принадлежи на семейство Зелеви, само че външно няма нищо общо със зелето. Плодът наподобява на марков, само че кремаво-бял на цвят. В взаимозависимост от сорта си дайкон може да стане до 60 сантиметра дълъг и да тежи половин кг, а някои сортове доближават до няколко кг.

В Япония дайкон се явява най-разпространената семенна просвета и по тази причина се употребява ежедневно в кулинарията. За храна са годни както листата, по този начин и корените на зеленчука.

В недопечен тип ряпата дайкон има сладостен и леко лют усет. Този усет е по-мек от усета на мощно лютивата алена ряпа, доста е апетитен и апетитен, както и хрупкав. Сортът дефинира усета при дайкона.

Когато бялата зимна ряпа се сготви, усетът остава главно сладостен, с нежна консистенция. Зелените листа са доста пиперливи обаче и със мощен изострен усет. Когато се сготвят, усетът им омеква.

Видове ряпа дайкон

- мияшиге уайт - тази бяла ряпа е с цилиндричен корен, хрупкава текстура и мек аромат;

- KN- Bravo - лилава на цвят ряпа, със светлолилава до бяла сърцевина, на усет е леко сладка;

- японска ряпа - един от най-големите сортове, бяла на цвят и със сладостен усет и хрупкава консестенция;

- алпийски дайкон - сладостен вид, който употребяват за подготвяне на кимчи;

- динена ряпа - бледозелена на цвят извън, с яркорозова сърцевина, със сферична форма и леко сладостен и пиперлив вкус;

 Ряпа Дайкон

- червена ряпа - аленият цвят на ряпата е извън, само че вътрешността е бяла, с пикантен усет, само че и сладнее, с розови стълбови листа;

- кантонски лобак- това е обичайната ряпа, светлозелена на цвят към върха и покрай листата, с пиперлив вкус;

- му -тя е оцветена в бяло и зелено и има пиперлив усет.

Състав на ряпа дайкон

Дайкон е нискокалоричен зарзават, а хранителният профил на ряпата е повече от впечатляващ. В 100 грама ряпа дайкон се съдържат следните потребни субстанции:

- 21 килокалории;

- 1. 2 грама протеини;

- Без мазнини;

- 4. 1 грама въглехидрати;

- 1. 4 грама фибри;

- 95 грама вода;

- Витамини А, В1 В2, В5, В6, В9, С, Е, Н, РР;

- макроелементи - калий, калций, магнезий, натрий, сяра, фосфор, хлор;

- микроелементи - желязо, йод, манган, мед, селен, цинк;

- фитонциди, етерични масла, ензими, пектин.

Полезни свойства на ряпа дайкон

Ряпа дайкон е доста скъпа от здравословна позиция просвета. Тя съдържа растителни съединения, които усъвършенстват здравето и защищават организма от болести. Полифенолните антиоксиданти ферулинова киселина и кверцетин имат противовъзпалително, противораково и имуностимулиращо деяние.

Кръстоцветните зеленчуци, измежду които е и ряпа дайкон, съдържат биологично дейни съединения - глюкозинолати, с мощни противоракови свойства. Предпазват от рак на дебелото черво и белите дробове.

Тази нискокалорична храна с високо наличие на фибри поддържа здравословното тегло и подкрепя отслабването.

Предпазва от хронични болести - мощните растителни съединения, витамини, минерали и фибри пазят организма от заболявания. Диабетът и невродегенеративните положения се профилактират сполучливо с този зарзават.

Значителните количества калций в дайкон са потребни за костите и се оправят добре с началните признаци на остеопорозата, както са и чудесна отбрана против загубатата на костно вещество.

Маслото дайкон е относително рядко, само че се ползва сполучливо за опазване на свежестта на кожата, защото има антистареещи свойства. Добър избор е против бръчки, старешки петна и за възвръщане блясъка на кожата.

Противопоказания за потребление на ряпа дайкон

 кулинарна приложимост на ряпа Дайкон

Консумацията на ряпата е в множеството случаи изцяло безвредна, само че огромните количества водят до отичане на стомаха, раздразнение на лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника. Има обаче някои болести, при които използването на дайкон е противопоказна.

- подагра;

- гастрити, ентерити, язва;

- някои болести на сърцето, черния дроб, бъбреците и задстомашната жлеза.

Използване на ряпа дайкон в кулинарията

Бялата ряпа е подобаваща за салати, може да се трансформира в хрупкава гарнитура към пържените картофки. С нея се прави известното японско кимчи, може да замести морковите в супата и яхнията. Сварена на пара ряпата дайкон се овкусява със сол, черен пипер и зехтин и става подобаваща гарнитура за картофи, печени на фурна.

Всички елементи на ряпата стават за ястие. Зелените листа се прибавят към супата или от тях се прави зелена салата. Кълновете също се употребяват за салата в азиатската кухня.

Може да се употребява сурова или сготвена. Макар че се бели преди приложимост, обелката също може да се яде. Нарязана на тънки части, ряпа дайкон е подготвена за мариноване или гарнитура. На кубчета се готви или се поставя в печива и салати.

Нейното потребление в кулинарията е като на маркова - варена, печена, на пара, сурова. Може да се замрази, в това число и листата. Необходимо е листата да се овлажнят във вряла солена вода и след това да се замразят. Може да се употребяват след това като допълнение към супи като свежа съставна част.

За нисковъглехидратната софра ряпата дайкон е цяло богатство.

Може да се направи умерено чипс от нея, да се изпече или изпържи, както и да се постави в мусака.

Зеленчуковата чорба както и японската мисо чорба са подобаващи за ряпа дайкон. Пилето, скаридите и рибата също вършат добър тандем с дайкон. Салата с калмари, суши, рулца с дайкон са кулинарни изкушения в Япония, а и освен там.

По-креативните в кухнята може да си подготвят нудъли с ряпа дайкон и да изненадат околните си с нещо друго в менюто.

Нужните артикули са налични на пазара:

- 4 броя бяла ряпа по 200 грама всяка;

- 2 супени лъжици зехтин или олио;

- 2 супени лъжици соев сос;

- 2 супени лъжици сусам;

- Свеж магданоз.

Приготвяне: Ряпата се обелва и по избор се реже на летни, спирали, жулиени. Те се готвят в зехтина или олиото 5-8 минути до момента в който омекнат. Добавят се соевият сос и сусамът и остава на котлона за още 1-2 минути. Накрая ястието се поръсва с свеж магданоз при поднасянето.

Два забавни обстоятелството за ряпа дайкон

Японците вършат от всичко изкуство. Ряпата дайкон е плодороден материал и за дърворезба за тях, с него вършат украси за храната. Пулпата му е доста мека и плътна и от нея се вършат превъзходни бели цветя, по този начин се украсява храната с храна.

Най-интересният вид дайкон е сукураджима. Това е голяма ряпа с тегло 50 кг.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР