У нас има много митове и легенди за финансовата свобода.

...
У нас има много митове и легенди за финансовата свобода.
Коментари Харесай

Финансова свобода в България – митове срещу факти

У нас има доста легенди и митове за финансовата независимост. Обикновено те са измислени от мотивационни гурута или МЛМ запалянковци, които ни убеждават, че в случай че си купим техния артикул или се включим в мрежата им, ще стартират да валят пари, за които няма потребност да вършим нищо. Разбира се, това е надалеч от действителността. В тази публикация ще разгледаме 3 известни мита за финансовата независимост в България, както и какви са нещата в реалност.

Какво е финансова независимост?

Това е разбиране, което за първи път срещнах в книгата „ Богат баща, безпаричен баща “ на Робърт Кийосаки. В нея създателят показва, че финансово свободен е човек, който има пасивни приходи, които покриват месечните му разноски. Просто и ясно, само че какво съставляват тези „ пасивни приходи “? Според Уикипедия, те са „ парични потоци, получавани на регулярна база, изискващи минимални или никакви старания от страна на получателя, с цел да ги поддържа “. С елементарни думи това е капиталовият вид на безконечния мотор, който да ни зарежда с пари, а ние да си вършим каквото си желаеме (освен да работим, схваща се).

Аз се занимавам с финанси от над 24 години, като съм приказвал с много икономисти и огромни вложители през това време. Прочел съм и доста книги по тематиката, само че до момента не съм срещнал инструмент, който да носи приходи, без да сме създали никакви старания преди този момент. Все отново, има вложения, които изискват по-малко внимание и дейности от наша страна. Такива са недвижимите парцели, земеделската земя, борсово търгуваните фондове и други.

Мит № 1 Може да реализираме финансова независимост с няколко часа работа на седмица

Един от първите ми опити да стана финансово самостоятелен човек беше обвързван с включването ми в една от многочислените МЛМ (мултилевъл маркетинг) компании. Миналата седмица до момента в който преглеждах остарелия си бележник, видях записките от първата ми среща с човек от „ горното равнище ” в нея. Думите „ единствено няколко часа на седмица ” ги бях удебелил и подчертал. Реалността се оказа напълно друга. Почти всичките ми вечери след работа (а и някой път и през работно време) бяха заети с домашни срещи, демонстрации, образования, диалози, доклади и други действия. Част от съботите и неделите също не бяха свободни, а се пътуваше до разнообразни краища на страната за срещи с локалните екипи. На процедура това си беше втора работа, за която отделях най-малко по 30 часа на седмица.

Истината е, че с цел да станем експерти в дадена сфера (т.е. да изкарваме положителни пари от нея), би трябвало да сме ѝ отдадени. В противоположен случай сме просто дилетанти, които го вършат единствено за наслаждение. В МЛМ компанията научих доста неща, само че не сътворих актив, който да ми носи пасивни доходи. Не открих и някой различен да го е направил. Дори хората на най-високите равнища работеха по много часове всеки ден (а някои от тях бяха и на трудов контракт на друго място), с цел да изкарат една не доста висока сума всеки месец. Когато някой от „ сътрудниците “ се отхвърляше от дейна активност, мрежата от хора доста бързо се разпадаше и приходите намаляваха фрапантно, а след прочут интервал и спираха дефинитивно. Така се получи и при мен, когато взех решение да поема по различен път.

За активите, които носят относително пасивни приходи, също би трябвало доста време, с цел да ги познаваме добре и да натрупаме нужния удобен опит. Разбира се, може да съкратим този интервал като си намерим положителни учители – практици, а не се доверяваме на мотивационни шоумени.

Мит № 2 Може да реализираме финансова независимост бързо

Всеки от нас е чувал някоя история, в която един човек е станал приказно богат за малко време и към този момент няма потребност да работи, а единствено би трябвало да взема решение коя да е идната екзотична дестинация, която би трябвало да посети. Тези истории на сполучливи хора се употребяват като мощен маркетингов инструмент в доста промишлености – от супер специфичното събитие на гуру Х до следващата хазартна игра с търкане на билетчета.

Разбира се, има късметлии, които в реалност получават голяма сума пари за къс интервал, само че това се случва извънредно рядко (шансът е много по-малък от едно на милион) и в 99% от случаите те се разделят с благосъстоянието единствено в границите на няколко години. Да изкараш пари е относително елементарно, само че да ги задържиш и умножиш е същинско изкуство. Този гений се придобива с времето и грешките, които позволяваме. Победите са да се похвалим, само че грешките са същинските ни учители.

В тази връзка има един метод на ускорим целия развой и по-бързо да реализираме финансова независимост и той е да позволяваме повече неточности за по-кратък интервал. Аз съм любопитен човек и в случай че има някаква нова инвестиция (но не лъжлива скица, каквито има много напоследък), аз влагам пари в нея (обикновено по-малка сума). Дори да изгубя част от средствата си, аз съм натрупал скъп опит и знам какво не би трябвало да върша. В противоположния случай, в случай че влагам в чужд за мен капиталов инструмент и печеля, това е било плод на шанс. Когато съм на плюс в 7, 8 или 9 от 10 случая за дълъг интервал от време, това към този момент не е случайност, а причинност.

Мит № 3 Финансовата независимост е въпрос на пари

Много от хората, които желаят да реализират финансова независимост се концентрират върху неверна цел – да имат повече пари и хвърлят всичките си старания в тази посока. Всъщност, парите са единствено средство, с цел да реализираме това, което желаеме. Финансовата независимост е метод на мислене, а не чиста математика. Хубавото при нея е, че може да я постигнеш и с 1,000 лв. пасивни приходи на месец, с 10,000 лв. или с доста повече.

Малцина се замислят ЗАЩО желаят да станат финансово свободни и какво ще вършат, когато това се случи. „ Аз да го реализира, пък след това ще му мисля “ е най-честия отговор, който получавам на този въпрос. Получава се, че човек икономисва дълги години, влага, има възходи и падения и най-после вложенията му разрешават да не работи до края на живота си и тогава той би трябвало да реши по какъв начин ще изживее оставащите му дни. Започва с огромна отмора и пътувания, само че това омръзва доста бързо.

Моята причина да стана финансово свободен е да мога да отстранявам задоволително време на моята задача – да оказвам помощ на хората в България да покачват финансовата си просветеност, без да се тормозя за пари. По тази причина, над 95% от нещата, които върша са безвъзмездни (статии, електронни книги, презентации, участия в събития), а останалите 5% са платени, с цел да има задоволително огромен ангажимент от страна на хората, които употребяват тези артикули.

Това бяха 3 от главните легенди, свързани с финансовата независимост и методите за постигането ѝ. За мен главният въпрос, който би трябвало да си зададем е защо ще използваме времето, когато го имаме в обилие и не се тревожим толкоз за пари. Дали ще намерим смислена идея, която да подкрепим или ще си губим времето в обществените мрежи или в безсмислени действия. Това е въпрос на полезности и на цели, а не на пари.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР