Тютюнопушене, затлъстяване, висока кръвна захар, ниска образованост - това са

...
Тютюнопушене, затлъстяване, висока кръвна захар, ниска образованост - това са
Коментари Харесай

Стряскаща прогноза: случаите на деменция в света ще се утроят


Тютюнопушене, затлъстяване, висока кръвна захар, ниска начетеност - това са главните рискови фактори за деменция. Но застаряването на популацията може да утрои случаите в идващите години, предизвестяват учени.

През идните десетилетия броят на случаите с деменция може да се усили трикратно. Тази прогноза се съдържа в проучване, оповестено в профилираното издание " The Lancet Public Health ".

Редакцията предлага
Застаряването на популацията крие най-големи опасности

Предполага се, че през 2050-а в света може да има 153 милиона души, страдащи от деменция. Според статистиката към 2019-та в света живеят 57 милиона души с сходна диагноза. Причината за това развиване е най-много застаряването на международното население.

Особено огромен приръст на случаите учените чакат в Катар и ОАЕ, до момента в който Япония ще означи минимум нарастване на тези болести. За Германия се предвижда приръст от 65%, което е малко под междинния за Западна Европа.

СЗО предизвестява за заплахата от години

От години Световната здравна организация предизвестява, че броят на случаите с деменция ще се усилва доста бързо през идващите 10 години. Една от главните аргументи за това е увеличаващата се дълготрайност на живота: с възрастта нараства рискът от редица незаразни заболявания, измежду които и деменцията. Клиничната картина на това заболяване може да е доста разнообразна и включва разнообразни признаци, които нормално се утежняват с напредването на възрастта и водят до увреждане на функционалностите на мозъка. Една от най-често срещаните прояви на деменция е така наречен синдром на Алцхаймер.

По данни на СЗО деменцията е седмият най-чест извършител на смърт в света и една от главните аргументи, които водят до инвалидизация на по-възрастните хора. Към 2019 година финансовите загуби, които болестта предизвиква, се пресмятат на над 1 милиард $. 

Тютюнопушене, затлъстяване, висока кръвна захар, ниска начетеност

Прогнозите, които интернационалният екип от учени е разгласил в своето проучване, са извънредно тревожни. В изследването те изброяват и главните рискови фактори, които подтикват появяването на деменция. Това са тютюнопушене, затлъстяване, нарасналата кръвна захар и ниското просветително ниво.

Учените предвиждат, че улесненият достъп до обучение би могъл да понижи броя на новите болести от деменция с близо 6 милиона. За сметка на това обаче останалите фактори – т.е. тютюнопушенето, затлъстяването и високата кръвна захар - вероятно ще доведат до нарастване на случаите със 7 милиона. Особено значими в тази връзка са ограниченията за предварителна защита, които понижават въздействието на тези рискови фактори, акцентира епидемиоложката и съществена авторка на проучването Ема Никълс от университета във Вашингтон.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР